Održana tribina „Prevencija mentalnog i fizičkog zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata“

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a u povodu obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u Veteranskom centru Sinj dana 6. listopada 2023. godine održana je tribina „Prevencija mentalnog i fizičkog zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata“.

Na početku tribine sve okupljene pozdravila je i poželjela im dobrodošlicu u alkarski grad Sinj moderatorica i kćer poginulog hrvatskog branitelja Žana Majić te je pozvala sudionike da pozdrave domovinu himnom Republike Hrvatske te minutom tišine odaju počast svim poginulim, smrtno stradalim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Tribinu je otvorila predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak Škomrlj koja je pozdravila sve nazočne članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, korisnike Veteranskog centra Sinj, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, profesorice i učenike Zdravstvene škole Split, predstavnike institucija te sve ostale nazočne goste.

Predsjednica UDPNHBDR održala je izlaganje na temu „Prevencija mentalnog i fizičkog zdravlja članova obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“. U svojem izlaganju naglasila je da su mnoge aktivnosti koje udruga danas provodi proizašle iz istraživanja kojeg je udruga provela 2015. godine, a koje je pokazalo veliku potrebu stradalnika Domovinskog rata za psihološkom pomoći, savjetovanjem i osnaživanjem kao i prevencijom fizičkog zdravlja. Upravo stoga udruga već nekoliko godina provodi različite projekte i aktivnosti usmjerene na tu problematiku – sistematske preglede kroz koje je u 4 godine provođenja prošlo oko 200 članova obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja kao i program psihološkog savjetovanja i osnaživanja kroz individualna savjetovanja, grupne radionice te izobrazbe koje udruga provodi u suradnji s vanjskom stručnom suradnicom Eminom Simunić, dipl. psihologom – psihoterapeutom.

U svojem izlaganju dotakla se poražavajućih podataka o pobolu kao i malignim oboljenjima hrvatskih branitelja ali i stradalnika Domovinskog rata te posebno naglasila da po dostupnim istraživanja problem leži u izloženosti eksplozivnim sredstvima i drugim bojnim otrovima na okupiranim područjima za vrijeme Domovinskog rata te nakon povratka iz progonstva kao i neadekvatnom pristupu liječenja ratne traume. „Sistematskim pregledima utvrđeno je da je kod više od 50% pregledanih osoba pronađena određena benigna ili maligna tvorevina, kao i brojne druge zdravstvene poteškoće, a koje mogu biti povezane s prekomjernim stresom i pretrpljenom traumom. Također je kod dijela naše populacije, posebice kod osoba iz istočne Hrvatske koje su bilo izložene utjecaju eksplozivnih naprava utvrđena smanjena plodnost kod žena te druge ginekološke bolesti kao i karcinom dojki.“ – rekla je Sandra Rapčak Škomrlj.

Po dostupnim i provedenim istraživanja utvrđeno je da je kod žena iz ratom obuhvaćenih područja čak 10 puta povećan karcinom dojki u odnosu na ostale žene, dok je kod muškaraca najviše oboljelih od raka pluća, bubrega i prostate. Sve to su zabrinjavajući podaci zbog kojih Ministarstvo hrvatskih branitelja već nekoliko godina provodi program preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje. Jedan od zaključaka tribine i ovog izlaganja je da je nužno hitno uvođenje preventivnih sistematskih pregleda za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja.

Na tribini je predstavljen i projekt UZV pregleda dojki kojeg već 11 godina provodi Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine, a kroz koji je do sada pregledano preko 700 žena te je također kod određenog broja utvrđen karcinom dojki i druge benigne tvorevine koje zahtijevaju daljnje preglede i/ili operacijske zahvate.

Sljedeće izlaganje imala je Emina Simunić, dipl psiholog – psihoterapeut na temu „Trans-generacijski prijenos traumatskog iskustva i pružanje psihološke podrške djeci poginulih i nestalih hrvatskih branitelja“. U svojem izlaganju objasnila je što je i kako nastaje traume te okupljenima prezentirala pojam trans-generacijskog prijenosa traumatskog iskustva koje se kod populacije branitelja i stradalnika Domovinskog rata najčešće događa kroz prijenos traumatskog iskustva na unučad poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja ali i među obiteljima hrvatskih branitelja. Upravo stoga je vrlo važno rano prepoznavanje i rad na traumi kako to ne bi prenosili na druge koji nisu niti bili živi u vrijeme Domovinskog rata. U ovom dijelu naglasak je stavljen na ratnu traumu djece za vrijeme Domovinskog rata koja nemaju „živo“ sjećanje na konkretne događaje iz tog razdoblja ali je tijelo zapamtilo traumu s kojom se te osobe bore kasnije kroz život. To je vrlo često slučaj kod djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te stoga, već nekoliko godina, kroz Udrugu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata provodimo projekt psihološkog savjetovanja i osnaživanja kroz individualna savjetovanja i grupne radionice.

Rad humanitarne udruge „Branitelj pomaže branitelju“ predstavio je njihov predsjednik Željko Miškulin. Udruga se prvenstveno bavi brigom o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, volonterstvom te palijativnom skrbi kroz volonterstvo i suradnju sa zdravstvenim ustanovama diljem Republike Hrvatske, stručnjacima iz područja zdravstva i palijative, udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te ostalim zainteresiranim osobama. Uz to, svakodnevno pomažu hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji koji žive na rubu egzistencije kroz dostavu hrane i drugih potrepština, a u suradnji sa Fortanova grupom. Upravo na dan održavanja tribine u Sinju, humanitarna udruga „Branitelj pomaže branitelju“ otvorila je i Podružnicu svoje udruge u Solinu kako bi mogli djelovati i na području Splitsko-dalmatinske županije.

Osnivač Javne ustanove Veteranski centar je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a trenutno imaju četiri podružnice – Daruvar, Petrinja, Sinj i Šibenik, od kojih su u ovom trenutku otvorene Podružnice Šibenik, Petrinja i Sinj za rad s korisnicima. Veteranske centre predstavio je voditelj Veteranskog centra – Podružnice Sinj Igor Vidalina. Predstavio je usluge koje korisnici mogu koristiti te objasnio način podnošenja zahtjeva za smještaj ili boravak u jednom od Veteranskih centara. Ujedno je najavio nastavak projekta otvaranja novih Veteranskih centara u budućnosti obzirom na izrazito velike potrebe hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te članova njihovih obitelji kao i pozitivna povratna iskustva korisnika koji su do sada koristili usluge Veteranskih centara. Otvaranjem Veteranskih centara Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada Republike Hrvatske nastavljaju jačati usluge skrbi o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji s ciljem bolje kvalitete života istih.

Zadnje izlaganje na tribini imala je profesorica Mira Talaja, mag. med. techn. Ispred Zdravstvene škole Split, a na temu „Palijativna skrb za hrvatske branitelje – zašto i kako?“. U svojem izlaganju objasnila je što zapravo sve obuhvaća palijativna skrb i na koga se ona odnosi, tko sve može pružati palijativnu skrb te kakav je postupak prijave bolesnika kod liječnika opće prakse za odobravanje palijativne skrbi. Naglašen je nedostatak palijativnih centara u Republici Hrvatskoj kao i nedostatak timova koji kod kuće mogu pružati potrebnu skrb palijativnim bolesnicima.

Na kraju tribine učenici i učenice 5. a razreda smjera medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege i 3. f razreda smjera farmaceutski tehničar/ka te nastavnici-mentori Dijana Jurić, mag. pharm. i Mira Talaja, mag. med. techn. sa sudionicima tribine proveli su interaktivnu radionicu „Živimo zdravlje – pobijedimo traume“. Učenici su osmislili i izradili plakate Palijativa za hrvatske branitelje 2022. godine i Kardiovaskularni rizik te Anketni upitnik procjene KVR. Ljubav i zadovoljstvo, uživanje u sudjelovanju, senzibilitet i empatija koju su naši učenici širili tijekom tribine i kroz radionicu i druženje, prepoznali su sudionici koji su najvećim dijelom bili branitelji i njihove obitelji s područja cetinjske krajine, Osijeka, Siska, Petrinje… Sudjelovanje učenika naglašeno je kao primjer dobre prakse uključenosti mladih ljudi u promicanje istine o Domovinskom ratu i njegovim vrednotama za budućnost. Posebno nam je zadovoljstvo bila potpora i interes koji su pokazale svojim dolaskom profesorice Mirjana Vučica, Zrinka Smoljanović Baburica i Marija Mitar.

Na tribini su bili gradonačelnik Grada Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj, izaslanici Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana, pomoćnica pročelnika za hrvatske branitelje u Upravnom odjelu za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Splitsko-dalmatinske županije gđa. Nada Kavain, voditelj odsjeka za hrvatske branitelje u istom odjelu, gosp. Ante Radman i djelatnica odjela hrvatskih branitelja pri Splitsko-dalmatinskoj županiji gđa. Kristina Liović te izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, voditelj Veteranskog centra – Podružnice Sinj gosp. Igor Vidalina.

Okupljenima su se obratili pomoćnica pročelnika za hrvatske branitelje u Upravnom odjelu za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Splitsko-dalmatinske županije gđa. Nada Kavain koja je zahvalila na pozivu i čestitala organizatorima na odlično odrađenoj tribini sa vrlo važnim i poučnim temama te mnoštvom novih i korisnih informacija koje su svi okupljeni mogli saznati. Izrazila je veliku podršku Splitsko-dalmatinske županije ovakvim i sličnim projektima i aktivnostima. U ime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda okupljenima se obratio izaslanik i voditelj Veteranskog centra – Podružnice Sinj Igor Vidalina koji jeizrazio zadovoljstvo održanom tribinom te čestitao Udruzi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata na odličnom odabiru izlagača i korisnih tema te najavio, osim proširenja mreže Veteranskih centara i otvaranje Palijativnih centara u RH u budućnosti, a u sklopu projekata koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada Republike Hrvatske.

Nakon tribine održano je druženje i prigodni domjenak u kafiću Veteranskog centra Sinj.

Tribina je održana u sklopu projekta „Susreti djece poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“, a uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja. Tribina je održana u suradnji sa Veteranskim centrom – Podružnicom Sinj, Zdravstvenom školom Split, Udrugom roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine te humanitarnom udrugom Branitelj pomaže branitelju.

Izvor fotografija: Saša Tadinac, portal Ferata i privatna arhiva

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano