Svečanim mimohodom obilježen Dan osječkih branitelja

Mimohodom osječkih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata u petak, 28. lipnja 2024. godine u Osijeku je obilježen Dan osječkih branitelja, Dan dragovoljaca Osječko – baranjske županije i Dan 106. brigade Zbora narodne garde.

U mimohodu su uz branitelje sudjelovali i obitelji poginulih branitelja i civila, izaslanstva Grada Osijeka i Osječko – baranjske županije, pripadnici Hrvatske vojske i policije, carina, civilna zaštita, javna vatrogasna postrojba, članovi navijačke skupine Kohorta te građani.

Mimohod je krenuo sa središnjeg Trga Ante Starčevića, pa je nakon prelaska preko pješačkog mosta nastavio lijevom dravskom obalom do Kapelice Kraljice Mira. Tamo su položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na 1730 osoba od kojih je 1327 branitelja i 403 civila poginulih u Osijeku tijekom Domovinskog rata. Potom su članovi Kohorte s osječkim gradonačelnikom i županom otkrili spomen ploču u počast poginulim pripadnicima Kohorte u Domovinskom ratu.

Navečer je Kohorta zapalila 33 baklje u spomen na 33. obljetnicu osnutka 106. Osječke brigade ZNG-a, dok je u prijepodnevnim satima gradskoj upravi potpisan i Sporazum o suradnji veterana 106. brigade s Udrugom dragovoljaca – veterana Hrvatskog vijeća obrane iz Orašje i veterana vojske Kosova iz Mitrovice.

Dan osječkih branitelja obilježava se 28. lipnja u spomen na dan kada je 1991. postrojena 106. brigada ZNG-a RH, čime je i službeno počela organizirana obrana grada Osijeka, dan nakon što je tenk pogazio crvenog fiću u Vukovarskoj ulici. Grad Osijek je uoči ove obljetnice restaurirao i obnovio spomenik crvenom fići.

Svečanom obilježavanju Dana osječkih branitelja ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočili su i u njemu sudjelovali članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice  Osječko – baranjske županije, a bili su predvođeni dopredsjednikom UDPNHBDR Markom Marićem i Deividom Petranovićem, predsjednikom UDPNHBDR – OBŽ.  

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano