Održana konferencija „Djeca rata – nečujni krik“

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Tuheljskim Toplicama održana je prva Nacionalna konferencija „Djeca rata – nečujni krik“ pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Vukovara.

Na početku konferencije moderatorica je okupljene kratko upoznala s djelovanjem udruge te istaknula:

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata osnovana je prije 15 godina, na današnji dan, u Vukovaru. U 15 godina svog djelovanja prvenstveni cilj je bio odavanje počasti poginulim, smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Kroz svoj rad često su se susretali sa mnogobrojnim problemima djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te su i danas aktivni u tom području. U cilju poboljšanja zakona kojima se reguliraju prava djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja sudjeluju u radu radnih skupina, na javnim savjetovanjima, mnogobrojnim sastancima, a sve kako bi pomogli svojoj populaciji. Iako uporni, mnogi problemi su ostali neriješeni. Kroz godine svojeg rada razvijaju razne projekte i aktivnosti psihološkog osnaživanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata, što je svakako jedna od potrebnijih aktivnosti ove populacije. Udruga već nekoliko godina djeluje kao dio 9. centra znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj, a u području unaprjeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Žele da se njihov glas u društvu čuje, da budu ponos svojih roditelja i žrtve koju su oni podnijeli za našu domovinu. Upravo zbog svega navedenog danas smo se okupili na konferenciji „Djeca rata – nečujni krik“.

Okupljenima se prigodno obratio izaslanik gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave, predsjednik Savjeta za branitelje Tomislav Josić koji je pozdravio sve nazočne, organizatore i goste te napomenuo da Grad Vukovar ima dobru suradnju s Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te da će i ubuduće poticati ovakve i slične projekte kojima je cilj poboljšanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz provedbu različitih aktivnosti ali i promicanje vrijednosti Domovinskog rata, na čemu udruga aktivno djeluje od svog osnutka.

Konferenciju je svečano otvorila i prigodno se obratila izaslanica potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale osobe Ivona Paltrinieri koja je pozdravila sve nazočne te čestitala udruzi 15. godišnjicu djelovanja. Također je pohvalila rad udruge i aktivnosti koje provodi te istaknula važnost održavanja ovakvih i sličnih aktivnosti kako bi se moglo čuti o problemima različitih populacija branitelja i stradalnika Domovinskog rata, razmijeniti iskustva ali i stvarati ideje za nove aktivnosti u svrhu poboljšanja kvalitete življenja navedenih skupina.

U prvom dijelu konferencije izlaganje je imalo Ministarstvo hrvatskih branitelja. Načelnica Sektora na normativne i opće poslove Ministarstva hrvatskih branitelja Petra Ščukanec predstavila je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, od njegovog prvog donošenja do danas uz poseban osvrt na prava iz zakona koja se odnose na djecu poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Potom je uslijedilo izlaganje i prezentacija Veteranskih centara koje je vodila načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata Nevenka Benić koja je predstavila projekt uspostave veteranskih centara u Republici Hrvatskoj. Okupljenima je prezentirana uloga samih veteranskih centara, trenutna faza otvorenja istih kao i iskustva rada iz veteranskog centra Šibenik koji je krenuo s radom. Ujedno je pozvala udrugu, kao i sve ostale udruge proistekle iz Domovinskog rata da ostvare suradnju sa veteranskim centrima gdje mogu provoditi neke od svojih aktivnosti ali i upute članove koji imaju potrebe da podnesu zahtjev za odlazak u jedan od veteranskih centara.

Nakon prvog dijela izlaganja Ministarstva hrvatskih branitelja uslijedilo je izlaganje organizatora – Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Na početku izlaganja sve okupljene je pozdravila predsjednica udruge Sandra Rapčak Škomrlj te se zahvalila Ministarstvu hrvatskih branitelja i Gradu Vukovaru koji podržavaju ovakve aktivnosti, a koje su od velikog značaja za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i hrvatske branitelje. Kao najbolji prikaz svega što djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja osjećaju i prolaze prikazan je video uradak kojeg je udruga pripremila pod nazivom „Svjedočanstva djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“. Video je to koji je dirnuo sve okupljene ali i prikazao realnu sliku ove populacije, probleme s kojima su se susretali ali i današnji život – gdje je velika većina unatoč svim problemima uspješna i zadovoljna, ostvarili su se kao obiteljski i profesionalni ljudi te svi jako cijene postojanje udruge kao mjesta utočišta ali i mjesta gdje danas mogu dobiti potrebnu pomoć i sudjelovati na raznim aktivnostima koje poboljšavaju njihovu kvalitetu života.

U drugom djelu konferencije „Djeca rata – nečujni krik“ uslijedilo je izlaganje stručne suradnice udruge dipl. psihologinje Emine Simunić i prezentacija na temu „Program psihološkog osnaživanja stradalnika Domovinskog rata“. Obzirom da je gđa. Simunić bila spriječena uživo nazočiti konferenciji, snimila je video izlaganje koje su okupljeni pogledali. U svojem izlaganju predstavila je istraživanja koja je vodila od 2015. godine i kasnije te rezultate istih, kao i sam program psihološkog osnaživanja koje provodi već nekoliko godina kao vanjski stručni suradnik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata kroz individualne razgovore, grupne radionice i edukacije. Provođenje ovakvih aktivnosti pokazalo se iznimno korisno i potrebno za stradalnike Domovinskog rata koji pokazuju sve veću želju i potrebu za radom na sebi i želju za poboljšanjem vlastite kvalitete življenja, ali i kvalitete življenja članove svojih obitelji na koje ovakve aktivnosti imaju neizravan pozitivan učinak.

Uslijedilo je izlaganje Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske, udruga s kojima također imamo dugogodišnju suradnju na aktivnostima koje provodimo, partneri smo na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba – Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu te smo zajedno u 9. Centru znanja na društveni razvoj u Republici Hrvatskoj u području unaprjeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Izlaganje ispred Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja održala je dopredsjednica Saveza Jasna Jug koja se dotakla aktivnosti i osnivanja Saveza te udruga koje djeluju u sklopu istog od 90ih godina prošlog stoljeća, odnosno od početaka Domovinskog rata do danas. Mnoga djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja su se u tim godinama sa svojim majkama, bakama i djedovima okupljali u savezu i odrastali zajedno s drugim članovima obitelji prije nego su osnovali svoju udrugu. Prezentirane su aktivnosti koje provodi Savez sa naglaskom na aktivnosti traženja nestalih osoba iz Domovinskog rata i suradnje s nadležnim institucijama i udrugama.

Izlaganje ispred Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata RH pročitala je predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak Škomrlj te prenijela pozdrave i ispriku Zajednice zbog nemogućnosti fizičkog sudjelovanja na konferenciji obzirom da se u isto vrijeme održavaju susreti hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. Ivana Marinović iz Zajednice sastavila je emotivno obraćanje o djeci poginulih i nestalih hrvatskih civila u Domovinskom ratu te istaknula da oni kao stradalnici Domovinskog rata nažalost nisu bili prepoznati kroz niti jedan zakon, a sada kada je zakon konačno i donesen, djeca poginulih i nestalih hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata ne mogu ga koristiti zbog navršenih godina života. Istaknula je njihovu borbu za ovu skupinu društvene zajednice oko mnogih pitanja s nadom da će buduće razdoblje donijeti svim obiteljima dugo čekano rješenje.

Zadnje izlaganje na konferenciji imalo je Ministarstvo hrvatskih branitelja – Uprava za zatočene i nestale osobe. Ravnateljica Uprave Ivona Paltrinieri prezentirala je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu dok je Dejan Marošičević, djelatnik Ministarstva hrvatskih branitelja – Uprave za zatočene i nestale osobe – Ispostava Istok iz Vukovara prezentirao proces traženja nestalih osoba. U ovom dijelu okupljeni su mogli čuti mnoge nove i zanimljive informacije, upoznati se s radom Ministarstva hrvatskih branitelja u procesu traženja nestalih osoba te suradnjom Ministarstva s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Izlaganje je bilo vrlo poučno i emotivno te su svi okupljeni izrazili želju da češćim susretima i upoznavanjem sa dinamikom rada i traženja nestalih osoba kao izrazito bitnog pitanja za Republiku Hrvatsku.

Na konferenciji su nazočni bili predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz osam županijskih Podružnica udruge, Vedran Svetličić ispred Udruge djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata Velika Gorica, Đuro Knezičić i Jasna Jug kao dopredsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Tomislav Josić kao predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara i ujedno izaslanik gradonačelnika Grada Vukovara te ispred Ministarstva hrvatskih branitelja kao izaslanici potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda – načelnica sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata gđa. Nevenka Benić, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale osobe gđa. Ivona Paltrinieri, načelnica sektora za normativne i opće poslove gđa. Petra Ščukanec te djelatnik Ministarstva hrvatskih branitelja – Uprave za zatočene i nestale osobe – ispostava Istok gosp. Dejan Marošičević.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano