Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2020. / 18. studenog 2020.

Svake godine se u mjesecu studenom obilježavaju dani sjećanja na žrtvu Vukovara, grada koji je podnio najveću žrtvu za slobodnu nam Republiku Hrvatsku. Temeljem Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj donesenog 14. studenoga 2019., 18. studeni od ove godine obilježava se kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Iako je ovogodišnje obilježavanje, prilagođeno epidemiološkoj situaciji, okupilo znatno manji broj uzvanika od uobičajenog, proteklo je jednako časno, dostojanstveno i s dužnim pijetetom prema veličini i hrabrosti vukovarske žrtve u ostvarenju državnosti Republike Hrvatske.


Okupljeni branitelji Vukovara, djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici članova obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara, najviši dužnosnici Republike Hrvatske, predstavnici udruga, pripadnici vojske i policije, građani Vukovara i cijele Hrvatske predvođeni s po pet stjegonoša odali su počast gradu heroju – gradu simbolu hrvatske slobode, braniteljima koji su Vukovaru i Hrvatskoj položili svoje živote kao i svim nevinim civilnim žrtvama.

Svečani  program pod nazivom „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“ započeo je ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, a potom je ulicama Vukovara do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata krenula Kolona sjećanja koju su predvodili hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara, članice i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Među sudionicima Križnog puta u Koloni sjećanja, formiranoj sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nazočili su najviši dužnosnici Republike Hrvatske, izaslanstva MUP – a i MORH – a, Vukovarsko – srijemske županije, Grada Vukovara, predstavnici crkvenih vlasti, povijesne postrojbe i predstavnici drugih institucija.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, kod spomen obilježja sve prisutne pozdravio je mons. Đuro Hranić, đakovačko – osječki nadbiskup i metropolit, koji je tom prilikom predvodio molitvu za sve žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara.

Nakon molitve, kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, u spomen na sve poginule zajednički vijenac položili su branitelji Vukovara, članovi obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te zadnji zapovjednik obrane Vukovara. Potom je uslijedilo odavanje počasti predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića s izaslanstvom, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s izaslanstvom u kojem je bio i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, župana Vukovarsko – srijemske županije Bože Galića, izaslanstva Grada Vukovara i drugih.

Svetu misu za sve pokojne i nestale predvodio je bosansko – hercegovački kardinal Vinko Puljić koji je u vrlo nadahnutoj propovijedi naglasio veličinu žrtve hrvatskih branitelja i građana Vukovara u stvaranju hrvatske države te naglasio ustrajanje u slozi i jedinstvu u nadolazećim vremenima.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. 18. studenoga završio je tradicionalnom manifestacijom pod nazivom „Svjetlosna rijeka sjećanja” prilikom koje se u Dunav puštaju svijeće u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara te manifestacijom „ I u mome gradu Vukovar svijetli” prilikom koje se u 18 sati u svim gradovima u Republike Hrvatske pale svijeće.

U večernjim satima članstvo Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata položilo je svijeće podno bijelih križeva i centralnog križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano