Obilježeni 28. obljetnica osnutka 126. brigade i Dan neovisnosti

obiljezavanje

Polaganjem vijenaca i svijeća na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i pred bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Sinju je jutros, u organizaciji Udruge veterana 126. brigade HV-a i Grada Sinja, obilježena 28. obljetnice od osnutka 126. brigade i državnog blagdana Dana neovisnosti.

obiljezavanje

Vijence su položili predstavnici Udruge veterana 126. brigade i ostalih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata,S aborskog odbora za ratne veterane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Trilja, općina Hrvace i Otok, HV-a, MUP-a, VAD-a, GO HDZ-a Sinj, GO SDP-a i MOST-a nezavisnih lista. Molitvu odrješenja za poginule branitelje predvodio fra Marko Đerek.

obiljezavanje

U svom prigodnom obraćanju okupljenima, među kojima su bili saborski zastupnik Miro Bulj, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, dožupan Luka Brčić, alkarski vojvoda Boško Ramljak, čelnici gradova i općina cetinskog kraja predvođeni sinjskom gradonačelnicom Kristinom Križanac i druge osobe iz javnog, društvenog života, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja’Veterani 126. brigade Sinj’ pukovnik u miru Boško Vladović je istaknuo:

‘Kroz našu postrojbu prošlo je više od šest tisuća hrvatskih branitelja.U obrambenom Domovinskom ratu 105 branitelja iz cetinskog kraja položilo je svoje živote na oltar Domovine. Od tog broja njih 52 je iz naše brigade. Tijekom rata oko četiri stotine pripadnika brigade je lakše ili teže ranjeno. Gospodo, to je velik zalog i žrtva sinova i kćeri cetinskog kraja.’

Vladović je podsjetio i na riječi legendarnog generala Ante Gotovine, koji jekazao kako je sinjska 126. brigada, koja je kasnije prešla u Domobransku pukovniju, bila jedna od najboljih pričuvnih postrojbi Domovinskog rata.

Vladović je podsjetio i na slavni put brigade kroz Domovinski rat, od operacija na Južnom bojištu, operacija Zima 94, Ljeto 95 do bkeci svih bitaka Oluje.

Na kraju svog govora podsjetio je i na poteškoće koje se događaju u Hrvatskoj, od pitanja demografije do iskrivljivanja činjenica o vrijednostima Domovinskog rata, uputivši poruku svima koji su na bilo kojim razinama vlasti:

‘Vi koji obnašate vlast trgnite se i povedite nas u bolju budućnost koju svi želimo i trebamo. Hrvatski bojovnici, pripadnici 126. brigade žele vam svu sreću i budite uvijek Domovini vjerni.’

obiljezavanje

Prigodne riječi okupljenima je uputio i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Ivan Vukić koji je kazao kako mu je bila čast, kao čovjeku Dalmatinske zagore, ratovati uz bok s pripadnicima legendarne 126. brigade.

Nakon čestitke sinjske izvršne vlasti u prigodi 28. obljetnice 126. brigade i Dana neovisnosti RH, vijenci i svijeće položeni su kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

IMG

Sveta misa za poginule i preminule pripadnike brigade i sve poginule branitelje u Domovinskom ratu služena je 8. listopada na Dan neovisnosti u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske s početkom u 10 sati.

U prigodi ove obljetnice jučer je na ŠRC Ivica Poljak Sokol-Andrija Alčić odigran ragbi susret ratnih veterana ragbi klubova Siska, Splita, Sinja i HVO Vitez-Zenica. Pobjednici su ragbijaši HVO-a. Sportski susreti nastavljaju se danas turnirom u balotama braniteljskih udruga koji će se održati na Hanu.

U prigodnom programu slavlja 126. brigade i Dana neovisnosti sudjelovala je Gradska glazba Sinj, predvođena maestrom Grgom Grubišićem.

obiljezavanje

Što se tiče povjesnice brigade, važno je istaknuti kako su i prije službenog osnivanja 126. brigade na cetinskom području postojale ranije formirane dragovoljačke postrojbe, koje su osnutkom brigade ušle u njen sastav i činile njenu okosnicu. Nakon gašenja brigade i preustroja HV nakon Domovinskog rata, brojni njeni pripadnici nastavili su svoje radne zadaće kroz ostale postrojbe OSRH, posebno kroz 4. GBR i Središte za obuku pješaštva Sinj, te u postrojbama MUP-a.

obiljezavanje

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano