Sjećanje na 16. rujna 1991. – dan koji je duboko urezan u sjećanje Petrinjaca

Čitav mjesec rujan u Petrinji je posvećen Danima sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve grada Petrinje u Domovinskom ratu te razaranja grada u rujnu 1991. godine. Središnja komemoracija Dana sjećanja održana je 16. rujna 2018. godine, u spomen na 16.rujna 1991. godine koji je u povjesnici Petrinje ostao zabilježen kao dan velikih razaranja grada i teškog ratnog zločina za koji ni danas nitko nije odgovarao. Odavanje počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima započelo je ujutro svetom misom zadušnicom koju su u crkvi Sv. Lovre predvodili župnik Josip Samaržija i trajni đakon Vjekoslav Uvalić, duhovni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Nakon mise u prepunoj crkvi sv. Lovre, u petrinjskom gradskom parku na Strossmayerovom šetalištu formirana je Kolona sjećanja koja se zaputila prema spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku gdje je održana središnja komemoracija.

„Jutro ni po čemu nije nagovješćivalo tragediju po kojoj će povijest pamtiti taj dan. Tišinu prijepodneva, poslije 11 sati prekida zaglušujuća buka. Počeo je minobacački napad na Petrinju, Brest,  Mošćenicu. U rušilačkoj nakani, sijući smrt, iz vojarne izlazi pješadija i tutnje tenkovi zloglasne JNA. Poslijepodne pogođen je rezervoar amonijaka u tvornici „Gavrilović“ koji je sa svojih 87 tona opasnog plina zaprijetio ekološkom katastrofom. Vatra, prašina, dim, strah, jauk, krv, mrtva tijela i nevjerica živih. Tog 16. rujna 1991. u sisačku bolnicu stiže četrdesetak ranjenih gardista i civila. U nastojanjima zadržavanja grada u hrvatskim rukama, na položajima oko Nove bolnice i Vile „Gavrilović“ zarobljeno je i strijeljano 17 pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde. 16. rujna 1991. ugasilo se 17 živih svijeća, u nebo je uzletjelo 17 mladih hrvatskih duša“, pročitano je na komemoraciji, u podsjetniku na taj dan.

Na komemoraciji su pročitana imena svih 598 žrtava. Vijence i svijeće položili su članovi obitelji poginulih branitelja – roditelji, udovice, djeca, a potom i brojna izaslanstva – izaslanici predsjednice Republike, Vlade i ministara obrane i hrvatskih branitelja, predstavnici Grada Petrinje i Sisačko-moslavačke županije, predstavnici Hrvatske vojske, policije, učenici petrinjskih škola, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici nacionalnih manjina, političkih stranaka te brojni gosti, predstavnici braniteljskih udruga iz Vukovara, Zadra, Splita, Sv. Ivana Zeline, Križevaca, Rijeke…

U sklopu „Dana sjećanja“ predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Petrinje i političkih stranaka obišli su spomen obilježja masovnih grobnica (Vila Gavrilović, Nova bolnica, Taborište, Marinka, Gradsko groblje sv. Benedikt) u spomen na poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civile stradale tijekom Domovinskog rata.

Rujanski Dani sjećanja u Petrinji nastavljeni su navečer na Trgu hrvatskih branitelja puštanjem lampiona u nebo, u sklopu programa „Put svjetlosti za ranjene duše“. Program je organizirala Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Podružnica Sisačko – moslavačke županije.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano