Priopćenje UDPNHBDR povodom uvođenja dvojezičnosti u Vukovar

Demokracija i poštivanje temeljnih prava, sloboda čovjeka i građanina su ono za što su naši očevi izgubili svoje živote, braneći  mladu hrvatsku državu na njenom putu ka osamostaljenju.

Nametnuta agresija u kojoj su na najgrublji način kršena osnovna ljudska prava na život, zločinima nad nemoćnim ljudima na Ovčari, na slobodu zatvaranjima u logore, na tjelesni integritet silovanjima i mučenjima provodila se pod brojnim nama mučnim parolama i sloganima pisanima na ćiriličnom pismu. To nedvosmisleno jasno razotkriva tko je bio agresor i nositelj krvavog pohoda na Hrvatsku i njene građane.
                                                                    

Pismo koje je, ne tako davno s ruševina Vukovara slalo poruke smrti i prijetnje istrebljenja Hrvata, danas bi po ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina u istom gradu, trebalo omogućavati pripadnicima srpske nacionalne manjine da se lakše snalaze u nazivima ulica, zgrada lokalnih i državnih institucija i ustanova itd.

Ovim putem nam nije namjera poslati još jednu osudu i protest koji će biti jedan u nizu medijskih prolaznosti, nego apeliramo na sve one koji zauzimaju pozicije donošenja odluka da ne dopuste još jedno omalovažavanje patnje i žrtve naših očeva, građana Hrvatske i Vukovara koji su podnijeli teret obrane od agresora.

Apeliramo na predstavnike lokalne uprave i regionalne samouprave na vukovarskom području, na zastupnike u Hrvatskom saboru, na predsjednika Vlade Republike Hrvatske i vladu u cjelini, na predsjednika Republike Hrvatske, a prvenstveno na predstavnike srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina vrijednost je demokratskog poretka i samim dizanjem zakona na ustavnu razinu, primjer je koliko smo svi svjesni potrebe zaštite prava manjinskih zajednica na njegovanje vlastite kulture, identiteta i jezika.

Ali isto tako sam članak 8. navedenog Zakona određuje da se odredbe ovog zakona moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Na primjeru Vukovara i svega onoga što žrtva Vukovara predstavlja za hrvatske građane, za protjerane Vukovarce, za branitelje Vukovara od kojih su mnogi bili pripadnici nacionalnih manjina, smatramo da su ovdje upravo pripadnici srpske nacionalne manjine pozvani na poštivanje članaka 8 Zakona o pravima nacionalnih manjina, a u svrhu izgradnje međusobne snošljivosti, razumijevanja i solidarnosti.

Pozvani su pokazati razumiju li što ćirilica na javnim mjestima u Vukovaru znači za hrvatske građane i rane koje još nisu zacijelile. Pozvani su pokazati prihvaćaju li Hrvatsku svojom državom.

Državom koja im ustavnom snagom osigurava služenje vlastitim jezikom i pismom i obrazovanje na istima; koja im osigurava pravo na uporabu vlastitih simbola i znamenja; njegovanje vlastite kulture kroz kulturnu autonomiju i očuvanje kulturnih dobara i tradicije; na očitovanje vlastite vjere i osnivanje vjerskih zajednica; koja im osigurava samoorganiziranje i udruživanje radi ostvarenja zajedničkih interesa i zastupljenost u predstavničkim tijelima lokalne i državne razine; koja im osigurava sudjelovanje u javnom životu i štiti njihov opstanak prava i slobode.

Pozvani su pokazati žele li promicati snošljivost, razumijevanje i solidarnost te razvijanje dijaloga ili pod svaku cijenu nametnuti nešto što će pokazati nepoštivanje prema većinskom hrvatskom narodu.

Vukovar živi, diše i raste ka boljoj budućnosti, kod prvih koraka pokušavanja međusobnih usklađivanja dvije do nedavno zaraćene nacije, ne želimo ići krivim putem, ne želimo činiti krive postupke, a uvođenje ćirilice danas u Vukovaru koji se još uvijek otima bremenu prošlosti bio bi potpuno krivi postupak.

Navedenog su svjesni i pripadnici nacionalne manjine, koji danas još teže za prihvaćanjem, suživotom, boljim stambenim uvjetima i zaposlenju, a ćirilično im pismo pored svih više navedenih prava neće donijeti svima željeni mir, nego nove netrpeljivosti i korak unazad dosada učinjenome.

Zaista žalimo što određeni to ne razumiju i apeliramo svim srcem na razumijevanje, poštivanje i rađanje boljih međuljudskih odnosa. Boljeg suživota na novoizgrađenim temeljima, jer Vukovar  to zasigurno zaslužuje.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano