Analiza – Zakonske odredbe i rad institucija Republike Hrvatske koje se bave poslovima skrbi o hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i stradalnicima Domovinskog rata u svrhu poboljšanja kvalitete življenja djece smrtno stradalih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata djeluje u sklopu 9. Centra znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj, u području unaprjeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, a financiranoga sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

U sklopu Razvojne suradnje Centara znanja analiziramo provedbu javnih politika i zakona vezanih za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

U najširem smislu, javne politike uključuju odlučivanje o našim zajedničkim interesima, tj. poslovima. Javnim politikama se utječe na rješavanje zajedničkih problema neke zajednice, a vlast ili Vlada odgovorni su za njihovo donošenje i odlučivanje o njima. Međutim, iako Vlada, tj. vlast, imaju najvažniju ulogu u konstituciji javnih politika, oni nisu jedini akteri koji ju kreiraju. Postoji i puno drugih aktera koji su izvan vlasti, a koji sudjeluju ili pokušavaju sudjelovati u kreiranju javnih politika.

Jedan od tih nevladinih aktera je i naša Udruga koja je primarno fokusirana na djecu smrtno stradalih i nasilno odvedenih, odnosno nestalih hrvatskih branitelja, podizanje kvalitete njihovog života te pronalazak njihovih nasilno odvedenih roditelja.

S obzirom na populaciju i probleme s kojima se bavimo, odlučili smo napraviti  istraživanje koje će biti posebno usredotočeno na Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kao osnovni zakon koji određuje prava djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te rad institucija Republike Hrvatske koje se bave poslovima skrbi o hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i stradalnicima Domovinskog rata.

U istraživanju provedenom 2022. godine (  https://udpnhbdr.hr/wp-content/uploads/2022/UDPNHBDR_analiza_zakon_hb_i_ob.pdf ) o poznavanju Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji od populacije djece poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, a ovogodišnje istraživanje bilo je fokusirano na konkretnu konzumaciju zakona, prepreke s kojima se suočavamo te kreiranju smjernica za izmjene i dopune zakona u svrhu poboljšanja kvalitete življenja djece smrtno stradalih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te izrade prijedloga i smjernica za unapređenje javnih politika.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata provodila je istraživanje u online obliku, putem upitnika izrađenog u google obrascima, a u vremenu od 24. svibnja do 18. lipnja 2023. godine te je isto javno objavljeno na mrežnoj stranici udruge.

Na kreiranju upitnika, provođenju istraživanja, analizi dobivenih rezultata te kreiranju završne analize i zaključaka sudjelovali su članovi udruge kao volonteri te djelatnice udruge. Završni sastanak Radne skupine te izrada konačne verzije analize održan je 27. prosinca 2023. godine.

Rezultate istraživanja, analizu te smjernice koje su proizašle iz istoga možete pogledati ovdje.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano