Okrugli stol „Institucionalna podrška i EU projekti u braniteljskoj populaciji“

U Zadru je 7. rujna 2020. godine u hotelu Porto održan okrugli stol „Institucionalna podrška i EU projekti u braniteljskoj populaciji“ u organizaciji Udruge veterane OMB 113. brigade hrvatske vojske „Cobra“.

Okrugli stol održan je u sklopu projekta „Mreža podrške u zajednici“ koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda s ciljem unaprjeđenja kvalitete života branitelja i članova njihovih obitelji.

Okrugli stol otvorila je voditeljica projekta Maja Lučić koja je pozdravila sve sudionike i goste te objasnila važnost održavanja ovakvih skupova. Na početku su se okupljenima obratili gosti, među kojima i državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova koja je pohvalila braniteljske i stradalničke udruge koje su do sada iskazale interes za provedbom projekata financiranih iz EU fondova kao i potaknula na prijavu udruge koje to još uvijek nisu, obzirom da je dosadašnja provedba projekata i veliki interes pokazao nužnost provedbe aktivnosti usmjerenih na podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Ispred Ministarstva hrvatskih branitelja nazočne su bile predstavnice Područnih jedinica Ministarstva iz Zadra, Šibenika i Splita te dvije predstavnice iz odjela Ministarstva za EU fondove.

U prvom dijelu okruglog stola iznosila su se pozitivna iskustva udruga proisteklih iz Domovinskog rata te koliko je njima značila podrška institucija u radu i razvoju.

Okupljenima se obratila predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak koja je opisala iskustvo njihove udruge, od osnivanja do prijavljivanja na natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za dodjelu institucionalnih podrški udrugama proisteklim iz Domovinskog rata 2014. godine, do osnivanja 9. Centra znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj u području unaprjeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, a koje se provodi putem Sporazuma za razdoblje od 2017. do 2021. godine.

Drugi predavač bio je Mario Franić, tajnik Udruge veterane OMB 113. brigade hrvatske vojske „Cobra“ koji je predstavio njihovu udrugu koja je korisnik ovog projekta kao i iskustva u provedbi istog.

U ime doktora Anđelka Bega koji je trebao biti treći predavač na okruglom stolu, nazočnima se obratila voditeljica projekta te prenijela njegova iskustva u radu s korisnicima istoga.

U drugom dijelu okruglog stola udrugama je prezentiran aktualan natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za institucionalnu podršku udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te ih se pozvalo da se jave na isti.

Odrađena je radionica kako napisati projekt i javiti se na navedeni natječaj, a uzvanicima su na pitanja odgovarale voditeljica projekta Maja Lučić i predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano