Održana tribina „Branitelji i stradalnici u Domovinskom ratu i 28 godina poslije“

U Zagrebu je 10. prosinca 2019. godine u hotelu Sheraton održana tribina „Branitelji i stradalnici u Domovinskom ratu i 28 godina poslije“ u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskom rata, a u partnerstvu sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata RH.

Na tribini su se okupili članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika Domovinskog rata iz svih krajeva Republike Hrvatske.

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata tribinu je otvorila predsjednica udruge Sandra Rapčak. U svojem izlaganju je nazočnima prezentirala rezultate istraživanja koje je udruga provodila u sklopu projekta „Djeca rata – nečujni krik“ o problematici djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, odnosno o pogledu iz njihove perspektive na ratno razdoblje, razdoblje neposredno nakon Domovinskog rata i današnja perspektiva. Također su izneseni rezultati dijela sistematskih pregleda koje udruga provodi 2019. godine u sklopu projekta.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir naglasila je kako je prezentirano istraživanje koje je provodila UDPNHBDR pokazalo koliko ostali članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja zapravo malo poznaju svoju djecu i probleme s kojima se oni nose. U svojem izlaganju prikazala je dosadašnji rad Saveza, posebice po pitanju nestalih osoba te sve aktivnosti vezane uz tu problematiku, obzirom da je pitanje nestalih osoba prioritetno njihovoj udruzi.

Ispred Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata RH nazočne je pozdravila tajnica Zajednice Slavica Marinović te je izlaganje prepustila Ivani Marinović koja je prezentirala rad Zajednice kao i problematiku civilnih stradalnika iz Domovinskog rata te činjenicu da Republika Hrvatska još uvijek nije donijela Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Na tribini su bile nazočne udruge koje djeluju u sklopu Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata RH, kao i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i prijateljske udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Sinja i Cetinskog kraja.

Održavanje ove tribine omogućeno je financijskom potporom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Vukovara.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano