Svečano obilježena 33. obljetnica Bitke za Vukovar i ustrojstva legendarne 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske

Prigodnim programom u Vukovaru je 21. rujna obilježena 33. obljetnica Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade Hrvatske vojske, a uz branitelje Vukovara i pripadnike brigade središnjoj svečanosti nazočili su i članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te državni dužnosnici.

Obilježavanje je počelo Budnicom ulicama Grada Vukovara u izvedbi Orkestra Hrvatske vojske, a potom je uslijedio mimohod ratnih zastava od Vojarne 204. brigade HV do Dvorca Eltz, gdje je održana središnja svečanost.

Svečanost je počela podizanjem hrvatske zastave na Vukovarskom vodotornju uz državnu himnu, koju su izveli Najbolji hrvatski tamburaši, a zastavu je podigao pukovnik Ivica Arbanas, branitelj Vukovara i ratni zapovjednik iz redova 204. brigade, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske i policije, ujedno članovima obitelji hrvatskih branitelja.

Svim poginulim, nestalim i umrlim vukovarskim braniteljima odana je počast minutom tišine, a u spomen na njih Vukovar su nadletjela i dva borbena aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rafalei.

Nazočnima su se svojim prigodnim govorima obratili izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. O važnosti Bitke za Vukovar govorio je i zadnji zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. brigade HV – a Branko Borković – Mladi Jastreb, a u ime predsjednika Hrvatskog sabora obratio se saborski zastupnik iz Vukovara Nikola Mažar.

Središnju svečanost upotpunile su prigodne izvedbe Policijske klape sv. Mihovil i Najbolji hrvatski tamburaši.

Središnja svečanost završila je prikazom sposobnosti pripadnika MUP – a i OSRH te naletom helikoptera HRZ – a, a potom je uslijedilo druženje uz Najbolje hrvatske tamburaše.

U povodu obilježavanja 33. obljetnice Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. vukovarske brigade, izaslanstva institucija RH su odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar.

Na središnjem gradskom trgu građani su mogli vidjeti vojno – akrobatsku vježbu  Počasno – zaštitne bojne, kao i taktičko – tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP – a, koji je bio postavljen uz šetnicu kraj Dunava.

Predstavljen je i rad Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te Hrvatski model traženja nestalih osoba.                  

Središnjoj svečanosti ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočila je članica Predsjedništva UDPNHBDR i predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo sa članicama Udruge Nikolinom Burčak i Kristinom Barišić.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano