Održani susreti djece poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, djece hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji

Od 13. do 15. rujna 2024. godine u Tuheljskim Toplicama održani su tradicionalni Susreti djece poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, djece hrvatskih branitelja te članova njihovih obitelji, a u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Otvorenje sportskih natjecanja održano je 14. rujna 2024. godine u konferencijskoj dvorani hotela Well.

Na susretima su se okupili sudionici iz svih Podružnica koje djeluju u sastavu UDPNHBDR. Okupljene je na početku susreta pozdravila Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica nacionalne Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koja je izrazila zadovoljstvo velikim brojem sudionika iz svih krajeva Republike Hrvatske te naglasila zajedništvo koje povezuje članove udruge i njihove obitelji već 17 godina, od kako udruga aktivno djeluje.

Jasna Petek, zamjenica župana i izaslanice župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara pozdravila je sve nazočne sudionike Susreta djece poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, djece hrvatskih branitelja te članova njihovih obitelji te je izrazila posebno zadovoljstvo da je i ove godine Krapinsko-zagorska županija izabrana za županiju domaćina održavanja susreta, odakle je veliki broj hrvatskih branitelja dao svoj doprinos u stvaranju slobodne Republike Hrvatske, a županija je to u kojoj je rođen i prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman. Posebno zadovoljstvo je što na susrete dolazi i veliki broj djece – unučadi poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te su oni svakako jamstvo blistave budućnosti u kojoj će se nastaviti vrednovati Domovinski rat i žrtva koju su hrvatski branitelji dali za slobodu naše domovine. Tom prigodom, u ime Krapinsko-zagorske županija, sva djeca su dobila na poklon tradicionalnu frulu – žvegle.

Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale osobe te izaslanice potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda pozdravila je sve u ime ministra te izrazila zadovoljstvo da je upravo Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrovitelj održavanja ovih susreta, a koji su od iznimne važnosti za populaciju stradalnika Domovinskog rata. U svojem govoru je istaknula da Ministarstvo hrvatskih branitelja stoji na raspolaganju za svaki oblik pomoći i suradnje, a posebno važna suradnja koju ministarstvo i UDPNHBDR imaju je po pitanju nestalih osoba iz Domovinskog rata, koje je prioritet u svim postupcima. Također je naglasila kako ju veseli među djecom poginulih i nestalih branitelja vidjeti i njihovu djecu koja se na ovakvim susretima međusobno upoznaju i povezuju, a osim na susretima sudjeluju i na aktivnostima obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata što je vrlo važno kako se žrtva onih najhrabrijih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, ne bi nikada zaboravila.

Otvorenju susreta nazočili su još i Nevenka Benić, načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata Ministarstva hrvatskih branitelja, Dalibor Đurđek, predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije te predstavnice Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine.

Svi gosti su sudionicima poželjeli sreću u sportskim natjecanjima te dobru zabavu prije svega, a natjecanje su otvorili upravo gosti – Ivona Paltrinieri, Nevenka Benić i Dalibor Đurđek u pikadu.

Okupljeni su se natjecali u pikadu, potezanju konopa, visećoj kuglani, obaranju limenki te brzom hodanju s preprekama. Na kraju susreta podijeljene su zahvalnice Podružnicama:

  • UDPNHBDR – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije
  • UDPNHBDR – Podružnica Osječko-baranjske županije
  • UDPNHBDR – Podružnica Brodsko-posavske županije
  • UDPNHBDR – Podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije
  • UDPNHBDR – Podružnica Koprivničko-križevačke županije
  • UDPNHBDR – Podružnica Grada Zagreba
  • UDPNHBDR – Podružnica Ličko-senjske županije
  • UDPNHBDR – Podružnica Karlovačke županije
  • UDPNHBDR – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije

Nakon podjele zahvalnica, uslijedilo je proglašenje pobjednika te podjela medalja i pehara po natjecateljskim disciplinama.

PIKADO

  1. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije
    Gorana Orlović, Ana Herman, Andrijana Lazić
  2. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije
    Stipe Gašpar, Kristina Mandac, Pamela Smoljo
  3. Mjesto: UDPNHBDR – Podružnica Koprivničko-križevačke i Karlovačke županije
    Mario Jurčić, Leea Jurčić, Katarina Babec

OBARANJE LIMENKI

  1. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Osječko-baranjske županije
    Josip Mundweil, Tajana Mundweil, Boris Herman
  2. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije
    Žana Majić, Željko Živalj, Marina Dragušica
  3. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije
    Sandra Budimir, Angela Šušnjara, Kristina Mandac

VISEĆA KUGLANA

  1. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije
    Alica Stančin, Mario Stančin, Mario Jurčić
  2. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Osječko-baranjske županije
    Marko Marić, Boris Herman, Deivid Petranović
  3. Mjesto: UDPNHBDR – Podružnica Brodsko-posavske županije
    Karolina Klarić Crljenković, Tomislav Mihaljević, Tihomir Matošević

BRZO HODANJE S PREPREKAMA

  1. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije
    Žana Majić, Željko Živalj, Jelena Mandac
  2. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Brodsko-posavske županije
    Borislav Bećir, Suzana Bećir, Tomislav Mihaljević
  3. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije
    Kristina Šanteković, Ante Ćurić, Jasmina Kuštelega

POTEZANJE KONOPA

  1. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije
    Željko Živalj, Marko Majić, Žana Majić, Marina Dragušica, Jelena Mandac, Sandra Rapčak Škomrlj
  2. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije
    Deivid Petranović, Marin Rebrina, Tajana Mundweil, Nikolina Burčak, Veronika Soldo, Andrijana Lazić
  3. Mjesto:  UDPNHBDR – Podružnica Brodsko-posavske županije
    Danijela Kolić, Suzana Bećir, Karolina Klarić Crljenković, Pamela Smoljo, Tomislav Mihaljević, Tihomir Matošević

Osim sportskih natjecanja, tijekom tri dana trajanja susreta održane su radionice i savjetovanja na temu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, traganju za nestalim osobama iz Domovinskog rata, sistematskim pregledima te drugim aktivnostima udruge. Svi sudionici susreta izrazili su veliko zadovoljstvo organizacijom te zajedništvom koje je vladalo među sudionicima sva tri dana trajanja. Rodila su se mnoga nova prijateljstva, a vikend je bio prepun smijeha i veselja te je to najvažniji rezultat.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano