Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2022. – 19. studenog 2022.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavljeno je u subotu, 19. studenoga 2022. godine. U Borovu Naselju je obilježena 31. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu. Prije 31 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih osoba. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1189 branitelja.

Obilježavanje je započelo komemorativnim programom ispred ruševina Borovo Commerce – a  u kojem se prigodnim riječima okupljenima obratila predsjednica Udruge „Vukovarske majke“ Manda Patko te rekla: „Te 1991. godine ovdje nije bilo ustaša, ali je bilo četnika. Bila je JNA, bile su pomiješane zvijezda i kokarda. ‘Oslobađali’ su nas od 18. od 20. pa i dalje – od naših sinova, muževa, majki, kćeri, očeva. ‘Oslobađali’ su nas od života”.

Pred ostatcima bivše zgrade Borovo Commerca počast su odala izaslanstva Udruge „Vukovarske majke“, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske, izaslanstvo Hrvatskog sabora, Vlade RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Vukovarsko – srijemske županije, Grada Vukovara,  tvornice Borovo kao i brojna druga izaslanstva te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Molitvu je predvodio župnik Župe sv. Josipa radnika iz Borova naselja, fra. Slavko Milić.

Nakon prigodnog programa i polaganja vijenaca kolona sjećanja krenula je ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje služena sveta misa.

Obilježavanje se nastavilo na obali Dunava u Borovu selu gdje je odana počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima koji su 1991. godine ubijeni u tom mjestu koje nastanjuje većinsko srpsko stanovništvo. Paljenjem svijeća na obali Dunava, polaganjem vijenca i ruža u Dunav prisjećamo se žrtava ovog strašnog pokolja. Slomom obrane vukovarske gradske četvrti Borovo naselje oko sedamdeset branitelja i civila ubijeno je i bačeno u Dunav.

Puštanjem  vijenca u rijeku, obilježeno je stradanje branitelja i civila, kojima se ni danas ne zna posljednje počivalište. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Dunav vijenac su položili Bojan Podrugović, sin nestalog hrvatskog branitelja i Nikolina Burčak, kći ubijenog hrvatskog branitelja.

Jednako tako, na mjestu masovne grobnice na farmi „Lovas“ iz koje je 2001. godine ekshumirano 24 posmrtna ostatka hrvatskih branitelja i civila odana je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, a odana je počast i svim nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika nestalim osobama u Borovu naselju.

Obilježavanju su nazočili predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata  RH Sandra Rapčak Škomrlj kao i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Vukovarsko – srijemske županije.

IZVOR FOTOGRAFIJA – GRAD VUKOVAR

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano