Likovno-kreativna radionica „Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke“

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije u Sinju je 23. listopada 2024. godine održana likovno-kreativna radionica na temu „Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke“, a u sklopu projekta „Sportsko-kreativni susreti djece poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Splitsko-dalmatinske županije“ financiranog sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja.

Listopad je posvećen borbi protiv raka dojke te se diljem Republike Hrvatske održavaju razne akcije kojima je cilj rano otkrivanje, prevencija i liječenje raka dojke kao i osvještavanje društva o velikom postotku prisutnosti ove vrste obolijevanja. Posebice velika stopa obolijevanja od raka dojke je prisutna među braniteljicama i članicama obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu i negativnih utjecaja rata.

Upravo stoga, UDPNHBDR-SDŽ u suradnji s Udrugom roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine te nacionalnom UDPNHBDR svake godine provodi razne akcije kako bi podržali ovo obilježavanje. S tim ciljem, URUPBDR-a Sinj provodi preventivne UZV preglede dojki te se zahvaljujući njihovom projektu godišnje pregleda oko 100 žena, dok UDPNHBDR-SDŽ kroz likovno-kreativne radionice izrađuje razna kreativna djela kojima se podiže svijest o važnosti razne prevencije.

U sklopu likovno-kreativne radionice „Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke“ članovi i članice UDPNHBDR-SDŽ i URUPBDR-a Sinj ove godine su izradili plakat s vrpcom – simbolom obilježavanja kao trajnu uspomenu koja ostaje u dvorani udruge te koja će korisnike i goste koji dolaze u istu te u Spomen sobu poginulih hrvatskih branitelja grada Sinja i Cetinske krajine podsjećati na važnost prevencije i borbe protiv ove bolesti.

Na radionici su uz članove sudjelovali Dragica Hrgović, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine, Željko Živalj, predsjednik UDPNHBDR-SDŽ te Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica nacionalne Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Stoga pozivamo sve da se uključe u razne javnozdravstvene akcije posvećene borbi protiv raka dojke.

Briga o vlastitom zdravlju neka vam bude prioritet kako bi postigli bolju kvalitetu života!

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano