Obilježena 33. obljetnica Rujanskog rata u Šibeniku

Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine te Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije obilježili su 33. obljetnicu spomendana Rujanskog rata u Šibeniku.

U subotu, 21. rujna 2024. godine, predstavnice udruga u Šibeniku kod spomenika braniteljima odale su počast svim poginulim, smrtno stradalim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata polaganjem vijenaca te molitvom koju je predvodila Dragica Hrgović, predsjednica URUPBDR-a Sinj. Nakon polaganja vijenca i svijeća, članice udruga sudjelovale su na turniru košarke u kolicima 3×3 na igralištu Dražena Petrovića na Baldekinu, nedaleko spomenika braniteljima, gdje su dale podršku natjecateljima i poželjele im puno uspjeha na njihovom turniru u povodu 33. obljetnice Rujanskog rata i obrane Šibenika u Domovinskom ratu.

Istog dana, u Šibeniku se održao humanitarni moto defile povodom obilježavanja deblokade grada Šibenika i Šibenskog mosta na kojem su sudjelovali bajkeri iz raznih krajeva Hrvatske i to u izuzetno velikom broju. Sudionike moto defilea članice udruga dočekale su kod spomenika braniteljima gdje su zajednički odali počast poginulim, smrtno stradalim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima, a nakon molitve koju su vodili svećenici, defile je nastavio svoj put dalje do Rogoznice.

Članice URUPBDR-a Sinj te UDPNHBDR-SDŽ potom su obišle najznačajnije znamenitosti Šibenika koje su hrabri branitelji uspjeli obraniti tijekom velikosrpske agresije na Šibenik i Republiku Hrvatsku, a obilježavanju im se priključila i Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica nacionalne Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

JNA i domaći pobunjeni Srbi u opći napad na Šibenik krenuli su 16. rujna 1991. godine. Nakana im je bila osvojiti grad i okolicu te presjeći Hrvatsku. Ratni rujanski podvig bio je prekretnica ne samo za Šibenik, već i za čitavu Republiku Hrvatsku. Oslobođenjem šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske JNA, Zbor narodne garde i policija osujetili su plan agresora da Republiku Hrvatsku podijeli na dva dijela. U Šibeniku, na šibenskom mostu propao je san o Velikoj Srbiji, a Domovinski rat dobio je novi vojni i moralni uzlet. Borbe u herojskom ratnom poduhvatu trajale su do 22. rujna, kada je agresor potisnut prema zaleđu.

U spomen na sve one hrabre ljude koji su branili našu domovinu, kao i one čiji životi su utkani u slobodu iste, Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine te Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata kroz aktivnosti koje provode, obilaske ratišta i mjesta stradavanja te odavanja počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata aktivno rade na promicanju vrijednosti i digniteta Domovinskog obrambenog rata te poticanju da se nikada ne zaboravi žrtva poginulih i nestalih branitelja. Aktivnost je financiranja sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano