Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe iz Domovinskog rata u Daruvaru

Svake godine 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba u cijelome svijetu pa tako i Hrvatskoj, a od 2020. godine na isti dan u Hrvatskoj taj dan obilježava se kao spomendan Dan sjećanja na nestale osobe iz Domovinskog rata, po odluci Hrvatskog sabora iz 2019. godine. Upravo tog dana s posebnim pijetetom sjećamo se 1792 osobe koje se smatraju nestalima iz Domovinskog rata tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, a koje više od tri desetljeća mnoge obitelji tragaju, nadajući se samo jednome – da će jednog dana pronaći posmrtne ostatke svojih najmilijih i imati gdje zapaliti svijeću.

Ovogodišnje središnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe održalo se 30. kolovoza u Daruvaru u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u suradnji sa udrugom „Hrvatski feniks“ Zagreb te u partnerstvu s nacionalnom Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Zajednicom hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske. Na obilježavanju su nazočili članovi UDPNHBDR kao i Sinjani okupljeni u Udrugu roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine te UDPNHBDR – Podružnicu Splitsko-dalmatinske županije predvođeni Dragicom Hrgović, predsjednicom udruge, koji zadnjih pet godina na taj način daju potporu obiteljima nestalih osoba. Ovom značajnom obilježavanju nazočio je također i slavodobitnik 309. Sinjske Alke i pobjednik Bare, Jure Domazet Lošo, koji je dao potporu obiteljima nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Obilježavanje je započelo 29. kolovoza 2024. godine održavanjem tribine „Pravo nestalih na identitet – pravo obitelji na istinu“ u Veteranskom centru – Podružnica Daruvar, a na kojoj su uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja sudjelovali i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, voditelj Službe ratnih zločina Ravnateljstva policije Božo Vučemilović – Šimunović, predstavnici sigurnosno-obavještajnih agencija, Hrvatskog crvenog križa i voditelji DNA laboratorija u Zagrebu i Osijeku. Izlagači su sudionicima tribine prezentirali aktivnosti iz različitih djelokruga kojima se dolazi do informacija o nestalim osobama, odnosno mogućim lokalitetima masovnih i pojedinačnih grobnica, snimanjima terena, probnim iskapanjima, ekshumacijama te samom postupku identifikacije.

Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe iz Domovinskog rata započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima Daruvara, nakon čega je služena Sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata u crkvi Presvetog Trojstva, koju je predvodio župnik Ivan Popić. Središnji program obilježavanja održan je u kino dvorani „30. svibnja“ u Daruvaru. Govor u ime organizatora obilježavanja održala je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja koja je naglasila kako obitelji nestalih u sebi nose tugu već više od 30 godina te podsjetila da nema što nisu pokušali kako bi saznali istinu o svojim najmilijim ali bez uspjeha. Još jednom je pozvala sve koji posjeduju informacije o nestalim osobama da ih dostave institucijama Republike Hrvatske. U ime Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske nazočnima se obratila Julijana Rosandić, predsjednica udruge koja je i ove godine podsjetila na veliki broj hrvatskih civilnih žrtava koje se vode nestalima, a koje su bile rame uz rame braniteljima tijekom Domovinskog rata. Među civilima nažalost ima i djece koja su ubijena u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku te zbog veličine zločina koje su počinili Srbi nikada ne smijemo zaboraviti niti prestati tragati za svim nestalim osobama.

Ispred partnera obilježavanja obratila se Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica nacionalne Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koja je naglasila težinu ovakvih okupljanja jer mnogi članovi obitelji nestalih osoba više nisu među nama, a tijekom svojeg života nisu pronašli svoje najmilije – „Danas, kada većina nas ima svoje obitelji, i te kako smo svjesni tereta kojeg ste nosili na svojim leđima. Danas, možda više nego ikad, zahvalni smo svojim majkama, bakama, djedovima na svojoj ljubavi koju su nam pružili. No jednako tako danas se i sami suočavamo sa pitanjem: “Kako objasniti vlastitom djetetu gdje mu je djed?” Nije uz nas, a nema mu ni groba.. Danas kao odraslu osobu najviše me boli spoznaja da nemam uspomene i sjećanje na vlastitog oca. Jer sam bila premlada, imala sam dvije godine. Bol i praznina koju osjećamo mi djeca teško je opisati. Ponekad se osjećamo kao da smo ostali zarobljeni u nekom prošlom vremenu. A zapravo smo odrasli preko noći i normalno djetinjstvo za nas je nepoznanica. Agresor nam je oduzeo sve. Prilike za zajedničke lijepe trenutke, za normalno odrastanje i djetinjstvo.. agresor nam je oduzeo roditelja i sjećanja na njega. Stoga imamo potpuno pravo zahtijevati istinu od agresora kako bi nam konačno rekli gdje su naši najmiliji?? Ljudi pored kojih svakodnevno prolazimo, vlast Republike Srbije, svi oni koji su sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku – od vas tražimo da konačno progovorite, otvorite arhive i dostavite informacije koje posjedujete. Znamo, a danas imamo i dokaze, da su zlotvori premještali mnoge masovne i pojedinačne grobnice. Tim postupkom su drugi put ubili naše najmilije. I kao da to nije dovoljno – oni već više od 30 godina mirno žive sa spoznajom da su nekoga ubili, uništili obitelji i premještali grobnice.

Ne produbljujte naše rane, ne tražite od nas suživot i oprost dok ne riješimo našu prošlost! Svjedoci smo lažnih dobrotvora koji su u ime Srbije dolazili s punim kutijama – ničega. Kao da su ponovno htjeli vidjeti koliko nas boli. No isti ti zaboravljaju na dobro znani hrvatski inat i borbenost koju imamo u sebi. Stoga poruka takvima – mi, obitelji kao i vlast Republike Hrvatske nikada nećemo posustati i odustati dok se i zadnja sudbina nestale osobe ne rasvijetli! – poručila je Sandra Rapčak Škomrlj.

Okupljenima su se također obratili Damir Lneniček, gradonačelnik grada Daruvara, Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Robert Markt, izvršni direktor Hrvatskog Crvenog križa, Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja te Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Zajednička poruka svih govornika je bila kako institucije Republike Hrvatske nikada neće odustati od potrage za nestalim osobama, ulaganja dodatnih napora kako bi došli do potrebnih informacija, pritisaka prema Srbiji i svima onima koji posjeduju informacije, ulaganja u dodatnu i modernu opremu kojom se tragaju posmrtni ostatci kao i naglasili da je zakonska obaveza Republike Hrvatske potraga za nestalim osobama te obitelji nestalih ne trebaju biti u strahu da njihove najmilije nitko neće tražiti jednog dana kada njih ne bude.

Obilježavanju su nazočili i ministar zdravstva Vili Beroš, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Tomislav Bilandžić, pomoćnik ministra obrane Ivan Jušić, predstavnici gradova Zagreba, Vukovara i Lipika i drugi. U sklopu prigodnog programa nastupila je Ženska klapa Stentoria, a posebno dojmljiv bio je nastup učenika OŠ Josipa Kozarca iz Vinkovaca, koji su izveli glazbeno-scenski recital „Nestali“. Ravnatelju OŠ Josipa Kozarca Vinkovci tom prilikom uručene su zahvalnica i plaketa, a zahvalnicu je dobila i ženska klapa Stentoria.

Na središnjem gradskom trgu održana je cjelodnevna prezentacija aktivnosti, rada i opreme Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i Hrvatskog crvenog križa. Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe iz Domovinskog rata održano je uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano