Razmjena iskustava sa Crvenim križem Hrvatske i Ukrajine

Dana 4. srpnja 2024. godine Ukrajinski Crveni križ i Hrvatski Crveni križ posjetili su Veteranski centar – Podružnicu Sinj kako bi djelatnici istoga prenijeli svoja znanja i iskustva o provođenju programa za hrvatske branitelje, članove njihovih obitelji i stradalnike Domovinskog rata u sklopu Podružnica Veteranskog centra u Hrvatskoj.

Tom prilikom predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak Škomrlj održala je sastanak sa psiholozima i socijalnim radnicima – stručnim suradnicima za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku Ukrajinskog Crvenog križa i Hrvatskog Crvenog križa. Na sastanku su predstavnici oba Crvena križa upoznati sa projektima koje provodi UDPNHBDR u području psihološkog i socijalnog osnaživanja, provedenim istraživanjima i posebice programu psihološkog osnaživanja koje se već nekoliko godina provodi u suradnji sa vanjskom stručnom suradnicom udruge, dipl. psihologom – psihoterapeutom Eminom Simunić. Tom prilikom ujedno smo prezentirali najznačajnije i alarmantne podatke do kojih smo došli našim istraživanjem, a odnose se na populaciju djece poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a naglasili smo i potrebu koja će se ukazati u Ukrajini vezanu za zakonodavni okvir kao i organizirano civilno društvo.

Obzirom na trenutno ratno stanje u Ukrajini, predstavnici Ukrajinskog Crvenog križa imali su mnoga pitanja kako bi na temelju iskustava Hrvatske mogli pravovremeno i kvalitetno djelovati na svojem području.

Koristimo priliku da se zahvalimo Crvenom križu Republike Hrvatske na organizaciji ovog sastanka i razmjene iskustava kao i Veteranskom centru – Podružnici Sinj te Ministarstvu hrvatskih branitelja koji su nam omogućili da se sastanak uspješno održi.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano