Na deponiji Petrovačka dola kod Vukovara otkrivena masovna grobnica s posmrtnim ostacima najmanje deset osoba

U ponedjeljak, 24. lipnja 2024. godine u prostoru Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar održan je sastanak kojemu su nazočili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri, ostali predstavnici institucija koji sudjeluju u procesu traganja za nestalim osobama,  predstavnici stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i članovi obitelji nestalih osoba.

Tema sastanka bio je lokalitet Petrovačka dola (vukovarsko odlagalište otpada) na kojemu su se u protekle dvije godine vršila probna iskapanja s ciljem pronalaska mjesta masovne grobnice iz vremena Domovinskog rata. Ovim sastankom Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je javnost i članove obitelji nestalih osoba kako je na spomenutom lokalitetu pronađena masovna grobnica s posmrtnim ostacima najmanje deset osoba.

Nakon pune dvije godine od početka pretraživanja vukovarskog odlagališta otpada Petrovačka dola, na kojem se vrše probna iskapanja u potrazi za nestalim osobama iz Domovinskog rata, a koja traju od travnja 2022., pronađena je masovna grobnica s najmanje deset tijela, potvrdio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Tom prilikom potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja istaknuo je kako se Hrvatska neće umoriti u traganju za nestalima te da će počinitelji odgovarati.

Prema prvim preliminarnim nalazima radi se o žrtvama iz Domovinskog rata, pored kojih su pronađeni i civilni odjevni predmeti, što ne znači i da se radi o civilima jer je poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma obrane Vukovara bili u civilnoj odjeći, rekao je ministar Tomo Medved. U svome govoru dodao je kako je analizom zemljišta utvrđeno da je riječ o sekundarnoj, moguće i tercijarnoj grobnici, o čijem je mogućem postojanju Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestila Sigurnosno – obavještajna agencija krajem 2021. godine.

“Sve ovo vrijeme u protekle dvije godine s nama su bili i predstavnici Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj dio posla, odraditi posao oko utvrđivanja počinitelja i odgovornosti kao i podizanja optužnica”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te se zahvalio svima na suradnji, a posebno Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci, čiji pripadnici neumorno pretražuju teren po svim vremenskim uvjetima.

Naveo je kako je tijekom probnih iskapanja na Petrovačkoj doli pregledano i uklonjeno više od 90 tisuća kubičnih metara raznog materijala i otpada, a pretražena dubina doseže i do 14 metara te je dodao da će se pretraga terena nastaviti dokle god bude potrebno.

Preliminarnim istraživanjima i saznanjima utvrđeno je da se radi o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovici 1992. godine, u vrijeme okupacije grada Vukovara.  

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je da su na širem području Vukovara u proteklih osam godina pronađene četiri masovne grobnice, sve u Vukovaru i okolici, a ova na Petrovačkoj doli je peta. Na širem području Hrvatske pronađen je i veći broj pojedinačnih grobnica, ekshumirano je 178 posmrtnih ostataka, a identificirane 263 osobe, što je, kako je ustvrdio, rezultat sustavnog institucionalnog pristupa.

Obiteljima nestalih osoba poručio je da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće nikada umoriti, a počiniteljima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela. 

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić rekao je da je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prije dvije godine dao nalog za ekshumaciju te da se dvije godine mukotrpno radilo da bi se tek u posljednjih mjesec dana došlo do prvih rezultata, poručivši da odgovornost za počinjene zločine snose počinitelji, ali i oni koji su sve ove godine znali za njih, a šutjeli su i danas šute.
 
Posmrtni ostaci, nakon obrade u Nacionalnoj i memorijalnoj bolnici “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru, prevezeni su u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, gdje će se provesti potrebne analize i pokušati utvrditi identitet žrtava, a zatim krenuti prema počinitelja, poručio je glavni državni odvjetnik te također poručio obiteljima nestalih da potraga na njihovim najmilijima neće stati.

Svojim članovima, predstavnicima institucija i ostalim okupljenim osobama obratila se i predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir te predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ Manda Patko koje su ujedno iskoristile priliku da se zahvale Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Tomi Medvedu, kao i ostalim institucijama koje sudjeluju u procesu traganja za nestalim osobama.
Petrovačka dola je najzahtjevnija i najdugotrajnija istraživana lokacija masovne grobnice.

Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1797 osoba nestalih u Domovinskom ratu, od kojih 500 s područja Vukovarsko – srijemske županije. Pretraga terena i iskapanja na Petrovačkoj doli se nastavljaju, a istodobno traju i probna iskapanja na odlagalištu otpada u Boboti, također nedaleko od Vukovara.

Sastanku je ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočila administrativna djelatnica UDPNHBDR i članica Predsjedništva UDPNHBDR Veronika Soldo.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano