Zavjetno vojno hodočašće Hrvatske vojske, policije, branitelja i stradalnika Domovinskog rata u Lourdes

Dana 21. svibnja 2024. godine misnim slavljem u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu počelo je 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes u Francuskoj, koje je trajalo do 28. svibnja 2024. godine.

Hrvatski vojnici, policajci i branitelji sudjelovali su na 64. međunarodnom vojnom hodočašću zajedno s oko 15 tisuća vojnika iz 40 – ak država svijeta, a s njima su bili i pripadnici Hrvatske vatrogasne zajednice te Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

Ovogodišnje hodočašće u Lourdes, na kojem je sudjelovalo oko tisuću hodočasnika iz Hrvatske, održavalo se  pod geslom „Želim da mi ljudi dolaze u procesiji“, a među njima su bili i najteži hrvatski ratni vojni invalidi, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i skupina biciklista, bivših pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi.

Misno slavlje u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Sigetu predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a hodočasnicima su se obratili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te zapovjednik hodočašća brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta.

Na 64. Međunarodnom vojnom hodočašću i 30. vojnom hodočašću Hrvatske vojske, policije, branitelja i stradalnika Domovinskog rata ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata sudjelovao je član Udruge Antonio Pavela, sin poginulog hrvatskog branitelja.

Hodočašće je nastalo na inicijativu vojnih kapelana u duhu pomirbe i učvršćenja mira dotadašnjih zaraćenih strana Francuske i Njemačke. Prvo hodočašće vojnika organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, a ubrzo se ideja pomirbe i izgradnje trajnog mira jačala i širila i među vojskama drugih zemalja te je od 1958. godine vojno hodočašće poprimilo međunarodni karakter.

Hrvatska sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdes od 1993. godine. Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat uz potporu Ministarstva obrane RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »