Dan državnosti Republike Hrvatske obilježen je 30. svibnja 2024. godine u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Tim povodom članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata diljem Republike Hrvatske sudjelovali su na obilježavanju ovog značajnog datuma za hrvatsku povijest.

Vukovarsko – srijemska županija

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar izaslanstva Vukovarsko – srijemske županije, Grada Vukovara, braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te političkih stranaka položila su vijence i svijeće u znak sjećanja na sve poginule, smrtno stradale, nestale i umrle hrvatske branitelje te time obilježili Dan državnosti Republike Hrvatske. Nakon odavanja počasti polaganjem vijenaca i svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar u Crkvi svetih  Filipa i Jakova služena je sveta misa zadušnica te je upriličena tijelovska procesija od Crkve svetih Filipa i Jakova do Kapelice svetog Roka. Obilježavanju su ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočile predsjednica UDPNHBDR Sandra Rapčak Škomrlj, tajnica UDPNHBDR – VSŽ i članica Predsjedništva UDPNHBDR Sanja Potlimbrzović te predsjednica UDPNHBDR – VSŽ i članica Predsjedništva UDPNHBDR Veronika Soldo.

Osječko – baranjska županija

Dan državnosti Republike Hrvatske svečano je obilježen i u Našicama. Program je započeo tradicionalnim koncertom Gradske glazbe Našice, a nastavio se nastupom našičkih mažoretkinja „Dora”. Mažoretkinje su uveličale i polaganje vijenaca za poginule hrvatske branitelje. Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske ispred spomen – obilježja „Uskrsla Hrvatska”, na Trgu Franje Tuđmana, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i preminule branitelje Republike Hrvatske. Vijence i svijeće položila su brojna izaslanstva među kojima i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Osječko – baranjske županije dopredsjednik UDPNHBDR i UDPNHBDR – OBŽ Marko Marić i predsjednik UDPNHBDR – OBŽ i član Predsjedništva UDPNHBDR Deivid Petranović.

Bjelovarsko – bilogorska županija

Polaganjem vijenaca započelo je svečano obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske u Bjelovaru. U središnjem bjelovarskom parku položen je vijenac za sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Vijenac su položila izaslanstva lokalne uprave te udruga proisteklih iz Domovinskog rata među kojima i roditelji, udovice i djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Polaganja vijenaca i odavanje počasti braniteljima u sklopu Dana državnosti Republike Hrvatske nastavilo se nešto kasnije i na Spomen-području Barutana. 30. svibnja posljednjih 18 godina na poseban način obilježava

Splitsko – dalmatinska županija

U Sinju je obilježen Dan Hrvatske državnosti, Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine i svetkovina Tijelova. Program je počeo u 8 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika ratnom ministru obrane Gojku Šušku na istoimenom gradskom trgu. Središnji dio programa održan je u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, polaganjem vijenaca i svijeća pred Spomenikom poginulih branitelja, uz pratnju Gradske glazbe Sinj. Nakon minute šutnje i intoniranja Himne za sve stradalnike Domovinskog rata, sinjski gvardijan fra Marinko Vukman izmolio je molitvu odrješenja. Vijenci i svijeće potom su položeni i ispred biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na istoimenom gradskom trgu. Svetu misu u prigodi blagdana Tijelova s procesijom ulicama Sinja, ujedno i svetu misu zahvalnicu za Domovinu, kao i sve poginule i preminule hrvatske branitelje u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske predvodio je župnik fra Antonio Mravak. Nakon misnog slavlja upriličeno je otvaranje izložbe slika, radova hrvatskih branitelja iz Splitsko – dalmatinske županije u Veteranskom centru – Podružnica Sinj. Obilježavanju su nazočili predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko Dalmatinske županije i predstavnici Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine.

Ličko – senjska županija

Povodom obilježavanja 30. svibnja – Dana državnosti, koji se obilježava u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća u Gospiću je nakon svete mise održane u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio  o. Marko Maglić, kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, kao i kod biste prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Trgu Alojzija Stepinca, položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a obilježavanju su ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočio je predsjednik UDPNHBDR – LSŽ i član Predsjedništva UDPNHBDR Josip Dragičević.

Koprivničko – križevačka županija

Dan prije obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske u Koprivnici je održano odavanje počasti svim poginulim, smrtno stradalim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata polaganjem vijenaca i svijeća. Nakon polaganja vijenaca u kapeli svetog Florijana kod Doma zdravlja Koprivničko – križevačke županije održana je misa zadušnica. Obilježavanju je ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočila predsjednica UDPNHBDR KKŽ i članica Predsjedništva UDPNHBDR Kristina Škoda Vajdić.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano