Obilježena 29. obljetnica VRO Bljesak u Okučanima

Okučani i Hrvatska prisjetili su se 1. svibnja 2024. godine Vojno – redarstvene operacije “Bljesak” kojom je prije 29 godina oslobođena zapadna Slavonija. Vijence su položili ratni zapovjednici iz VRO Bljesak zajedno s obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, potom najviši državni dužnosnici te predstavnici županija, gradova i općina, a kadeti Hrvatske vojske i polaznici Policijske akademije položili su ruže na 51 kocku za poginule i smrtno stradale hrvatske branitelje u Bljesku.

Njima u čast i spomen Okučane i cijelu Hrvatsku nadletjeli su novi borbeni zrakoplovi Rafale, što su brojni okupljeni građani s oduševljenjem pozdravili, a molitvu za poginule hrvatske branitelje kod spomen – obilježja predvodio je vojni ordinarij biskup Jure Bogdan.
U Crkvi sv. Vida služena je misa zadušnica koju je predvodio apostolski upravitelj Požeške biskupije biskup Antun Škovrčević.

U prigodnom programu nastupile su Klapa Sveti Juraj HRM – a i Klapa Sveti Mihovil MUP – a  te solistica Barbara Suhodolčan Vrbički uz klavirsku pratnju pijanistice Brigite Vilič, a u jutarnjim satima ulicama Okučana odjekivala je Budnica u izvedbi Orkestra OSRH.

Tijekom dana u središtu grada mogao se razgledati taktičko – tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme OSRH i MUP – a, a proslavu je uveličao i organzirani dolazak maratonaca, biciklista i motorista sudionika 12. Moto – defilea Bljesak.

Obilježavanje 29. Obljetnica VRO Bljesak održano je u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, a uz brojne hrvatske branitelje, predstavnike braniteljskih I stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnoštvo građana nazočili su najviši državni dužnosnici koji su se tom prigodom prisjetili te pobjedničke operacije Hrvatske vojske i policije.

Svečanom obilježavanju 29. obljetnice Vojno – redarstvene operacije “Bljesak” ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočio je izaslanik Željko Glavaš koji je položio zajednički vijenac sa hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Moderator službenog prigrama bio Krešimir Šimić, također član Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Podsjetimo, hrvatske vojne i redarstvene snage 1. svibnja 1995. godine munjevitom su akcijom, u svega 32 sata oslobodile oko 500 kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija, uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i oslobodile zapadnu Slavoniju. Dobro planirana, odlično koordinirana akcija u koju je bilo uključeno oko 7200 visokomotiviranih i pripremljenih hrvatskih vojnika i policajaca odvijala se strelovitom brzinom: već prvog dana hrvatske snage našle su se nadomak Okučana, koje su oslobodile drugog dana Bljeska i time je neprijateljski otpor u južnom i središnjem dijelu svladan, oslobođen je Jasenovac, a ostaci neprijateljskih snaga zapadno od Lipika i Pakraca svladani su u nastavku akcije. U operaciji su prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano