Obilježen Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica

Dana 28. veljače 2024. godine, šestu godinu po redu, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata pridružila se obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dana ružičastih majica. Hrvatski Sabor je 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima, a koji se obilježava svake godine zadnje srijede u veljači.

Za to, pa i svako drugo nasilje nema mjesta u društvu i dajemo podršku svakoj inicijativi koja se nastoji uhvatiti u koštac s ovakvim i sličnim problemima.

Udruga ovaj dan obilježava diljem Republike Hrvatske sa različitim aktivnostima, a u uredu udruge u Sinju organizirana je i likovna radionica na temu „Stop nasilju“. Na radionici su nazočili članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije te Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine sa dopredsjednicom Dragicom Hrgović. Radionicu je vodila te uvodno predavanje održala Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica i voditeljica ureda UDPNHBDR – državne razine udruge.

Administrativnoj  djelatnici UDNHBDR i predsjednici UDPNHBDR – VSŽ Veroniki Soldo, u uredu u Vukovaru pridružili su se članovi udruge s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Obilježavanju ovog važnog dana pridružili su se i dopredsjednik UDPNHBDR i UDPNHBDR-OBŽ Marko Marić te predsjednik UDPNHBDR-OBŽ Deivid Petranović sa članovima udruge s područja Osječko-baranjske županije, tajnica UDPNHBDR i dopredsjednica UDPNHBDR-KAŽ Antonija Perač Fištrović sa članovima s područja Karlovačke županije, predsjednica UDPNHBDR-BBŽ Alica Stančin sa članovima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije te predsjednik UDPNHBDR-LSŽ Josip Dragičević.

Ujedno je obilježavanje ovog dana bila prilika da pošaljemo poruku o nultoj toleranciji na sve oblike nasilja u društvu te upozorimo na činjenicu porasta broja raznih oblika nasilja na društvenim mrežama i internetu općenito.

Oni koji su u određenom razdoblju života doživjeli nasilje najbolje mogu razumjeti kolike duboke posljedice isto ostavlja, posebice na djeci te da mentalne posljedice nasilja i diskriminacije mogu kasnije utjecati na život pojedinca. Svakodnevno svjedočimo različitim oblicima nasilja, a posebno zabrinjava što je iz godine u godinu stopa nasilja u porastu. Nažalost, najgore posljedice nasilja su one sa gubitcima. Stoga je dužnost svih da se snažno borimo protiv istoga, a nasilnike osudimo bez iznimke, kako bismo društvo učinili sigurnijim i ljepšim, posebice za djecu i mlade, kao i ostale ranjive skupine.

STOP – NASILJE PRESTAJE OVDJE!

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano