Završen projekt „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata završila je s provedbom projekta „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“, a kojeg je provodila za korisnike na području Splitsko-dalmatinske županije.

Osim tribine koja je ranije održana te individualnog i grupnog psihološkog savjetovanja i osnaživanja sa dipl. psihologom – psihoterapeutom Eminom Simunić, udruga je u sklopu projekta korisnicima omogućila preventivne sistematske preglede u Poliklinici Agram u Splitu te savjetovanje sa liječnicima – specijalistima.

Istraživanje iz 2015. godine pokazalo nam je da članovi naše populacije, iako mladi ljudi, imaju određene zdravstvene probleme, a s čime smo se kasnije suočavali i kroz razgovore i rad s korisnicima. Ova aktivnost osim djece poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja obuhvaća i sve članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja (roditelji, udovice, braća i sestre). Kroz provedbu ovog i sličnih projekata utvrdili smo stvarnu povezanost ratne traume i kako je ista ostavila posljedice (ne samo psihološke, nego i zdravstvene) na korisnike ovakvih projekata.

Preventivni sistematski pregledi obuhvatili su sljedeće pretrage: mjerenje krvnog tlaka s EKG-om, UZV abdomena, laboratorijske pretrage, UZV dojki ili mamografija (ovisno o dobi korisnika), kompletan ginekološki pregled s UZV i Papa testom za žene, UZV prostate za muškarce, UZV štitnjače s laboratorijskim nalazima hormona štitnjače, oftalmološki pregled, pregled dermatologa, dermatoskopiju i klinički pregled liječnika specijalista.

Pregledima je sukladno odobrenim sredstvima pristupilo 11 osoba, a sve osobe su dobile daljnje detaljne upute liječnika vezane za svoje zdravstvene poteškoće ili su upućeni na dodatne pretrage i/ili kontrole. Napominjemo da je i ove godine na preventivnim sistematskim pregledima kod određenog broja korisnika potvrđeno kako isti imaju određene benigne tvorevina i/ili promjene koje zahtijevaju redovito praćenje specijalista, a jedna osoba je dobila preporuku i za operativno liječenje.

Savjetovanjem o utjecaju ratne traume na zdravstveno stanje liječnici su korisnike savjetovali o nužnim radnjama vezanim za njihove zdravstvene probleme, kao i povezanosti istih sa ratnom traumom i stresom. Samim time korisnici su bili informirani o  nužnosti pojedinih pregleda kako bi se spriječila kronična ili maligna oboljenja te su dali preporuke za zdrav način života s ciljem prevencije oboljenja i zdravog načina života.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata od 2019. godine krenula je s provedbom aktivnosti koje obuhvaćaju sistematske, odnosno zdravstvene preglede za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a do danas je ukupno pregledano 185 osoba s područja Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske, Brodsko – posavske i Splitsko – dalmatinske županije.

Napominjemo da je kod više od 50% pregledanih osoba pronađena određena benigna tvorevina, kao i brojne druge zdravstvene poteškoće, a koje mogu biti povezane s prekomjernim stresom i pretrpljenom traumom.

Projekt je financiran sredstvima Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita te tvrtke Split parking d.o.o.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano