Psihološko osnaživanje i savjetovanje članova obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te članova obitelji hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata završila je s provedbom aktivnosti psihološkog savjetovanja i osnaživanja članova obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te članova obitelji hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a koje je provodila od početka 2023. godine.

U sklopu nekoliko projekata udruga je korisnicima omogućila individualno psihološko savjetovanje i osnaživanje koje je vodila dugogodišnja vanjska stručna suradnica udruge Emina Simunić, dipl. psiholog – psihoterapeut. Kako bismo omogućili individualno savjetovanje korisnicima iz cijele Republike Hrvatske, isto se provodilo u online obliku putem video poziva i/ili telefonskog kontaktiranja, a za korisnike iz Zagreba i Sinja bilo je moguće i u fizičkom obliku.

U sklopu aktivnosti udruga je organizirala i pet grupnih radionica – izobrazbi s ciljem cjeloživotnog učenja te psihološkog i socijalnog osnaživanja korisnika na različite teme:

     

      • Samopoimanje 1 – Upoznavanje s osobnim snagama, manama, sustavom vrijednosti i uvjerenjima

      • Samopoimanje 2 – Prepoznavanje obrambenih mehanizama i psiholoških maski

      • Odnosi u obitelji i okolini – prepoznavanje obiteljskih stilova, usvajanje vještina asertivne i nekonfliktne komunikacije

      • Posttraumatski rast

      • Suočavanje i rad s traumatskim sjećanjima i njihovim posljedicama za vrijeme, prije i nakon ratnih zbivanja

    Ovakav projekt pokazao se kao izrazito koristan upravo braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata obzirom da su to osobe koje se od početka Domovinskog rata suočavaju s različitim oblicima trauma, problema, stresa, a što je kod određenog dijela osoba prouzročilo razvitak PTSP-a i drugih problema. Na ovaj način korisnicima se pristupa individualno, dok na grupnim radionicama učimo bolje upoznati, shvatiti i prihvatiti druge osobe, pomoći jedni drugima i bolje komunicirati, a samim time i lakše podnositi vlastiti teret i brige. Osim različitih tema koje su polaznici grupnih radionica prolazili, na istima su radili te naučili nekoliko vježbi opuštanja, osluškivanja vlastitog tijela, meditacije i disanja.

    Projekt je financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja kroz aktivnost „Pobjedi traumu – psihološko osnaživanje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata“, Grada Vukovara kroz aktivnost „Djeca rata – nečujni krik“ te u sklopu aktivnosti „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“ financiranog sredstvima Grada Vinkovaca, Grada Slavonski Brod, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke Split parking d.o.o.

    Napomena: Zbog osjetljivosti projekta, obzirom da se radi o psihološkom savjetovanju, svi korisnici nisu fotografirani, dok je osobama koje su pristale na fotografiranje prikriven identitet.

    Podijeli ovaj tekst:

    Posljednje dodano