Sistematski pregledi djece i članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja Brodsko – posavske županije

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH završila je s provedbom aktivnosti sistematskih, zdravstvenih pregleda u sklopu projekta „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“ kojeg je provodila za članove Udruge s područja Brodsko – posavske županije, odnosno na području Slavonskog Broda.

Istraživanje iz 2015. godine pokazalo nam je da članovi naše populacije, iako mladi ljudi, imaju određene zdravstvene probleme, a s čime smo se kasnije suočavali i kroz razgovore i rad s korisnicima. Ova aktivnost osim djece poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja obuhvaća i sve članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja (roditelji, udovice, braća i sestre). Kroz provedbu ovog i sličnih projekata utvrdili smo stvarnu povezanost ratne traume i kako je ista ostavila posljedice (ne samo psihološke, nego i zdravstvene) na korisnike ovakvih projekata.

U sklopu projekta obavljeni su sistematski pregledi u poliklinici Agram u Slavonskom Brodu za članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, a korisnici su mogli birati između više ponuđenih opcija sistematskih pregleda koji su obuhvaćali sljedeće: pregled interniste (mjerenje krvnog tlaka uz fizikalni pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta te zaključno mišljenje i preporuke za eventualno liječenje), EKG, UZV abdomena, laboratorijske pretrage, UZV dojki ili mamografija, kompletna ginekološka obrada (pregled, UZV i Papa test), UZV prostate, UZV štitnjače i hormoni štitnjače.

Pregledima je sukladno odobrenim sredstvima pristupilo 10 osoba, a sve osobe su dobile daljnje detaljne upute liječnika vezane za svoje zdravstvene poteškoće ili su upućeni na dodatne pretrage i/ili kontrole. Jedna osoba upućena je na hitnu obradu čime je utvrđen maligan nalaz štitnjače te je upućena na hitnu operaciju te daljnje post operativne preglede. Ovu aktivnost odradili su liječnici koji provode sistematske preglede prilikom izdavanja završnog mišljenja. Savjetovanjem o utjecaju ratne traume na zdravstveno stanje liječnici su korisnike savjetovali o nužnim radnjama vezanim za njihove zdravstvene probleme, kao i povezanosti istih sa ratnom traumom i stresom. Samim time korisnici su bili informirani o  nužnosti pojedinih pregleda kako bi se spriječila kronična ili maligna oboljenja te su dali preporuke za zdrav način života s ciljem prevencije oboljenja i zdravog načina života.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH korisnicima projekata također je omogućila i psihološko savjetovanje i osnaživanje kroz individualne razgovore koje vodi dugogodišnja vanjska stručna suradnica Udruge, dipl. psihologinja i psihoterapeutkinja Emina Simunić.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata od 2019. godine krenula je s provedbom aktivnosti koje obuhvaćaju sistematske, odnosno zdravstvene preglede za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a do danas je ukupno pregledano 185 osoba s područja Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske, Brodsko – posavske i Splitsko – dalmatinske županije.

Napominjemo da je kod više od 50% pregledanih osoba pronađena određena benigna tvorevina, kao i brojne druge zdravstvene poteškoće, a koje mogu biti povezane s prekomjernim stresom i pretrpljenom traumom.

Projekt je financiran sredstvima Grada Slavonski Brod treću godinu za redom te im se ovim putem zahvaljujemo na prepoznavanju projekta „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“.

Nadamo se da će i u budućnosti ovakav vid aktivnosti biti prepoznat od strane davatelja financijskih potpora, a sve u vidu psihosocijalnog i zdravstvenog osnaživanja korisnika naših projektnih aktivnosti, jedne od ranjivih skupina naše zajednice – branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano