Sistematski pregledi djece i članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja grada Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH završila je s provedbom aktivnosti sistematskih, zdravstvenih pregleda u sklopu projekata; „Djeca rata – nečujni krik“ sufinanciranog sredstvima Grada Vukovara  i „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“ sufinanciranoga sredstvima Grada Vinkovaca koju je provodila za članove Udruge s područja grada Vukovara, odnosno za korisnike s područja Vukovarsko – srijemske županije.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko – srijemske županije također je završila provedbu projektne aktivnosti sistematskih, zdravstvenih pregleda u sklopu projekta „Pobjedi traumu – psihološko, socijalno i zdravstveno osnaživanje djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i ostalih članova njihovih obitelji“ financiranog sredstvima Grada Vukovara.

U sklopu projekata obavljeni su sistematski pregledi za djecu poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja grada Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije u poliklinici Agram u Osijeku, a korisnici su mogli birati između nekoliko ponuđenih opcija sistematskih pregleda koji su obuhvaćali sljedeće: pregled interniste (mjerenje krvnog tlaka uz fizikalni pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta te zaključno mišljenje i preporuke za eventualno liječenje), EKG, UZV abdomena, laboratorijske pretrage, UZV dojki ili mamografija, kompletna ginekološka obrada (pregled, UZV i Papa test), UZV prostate, UZV štitnjače i hormoni štitnjače.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH korisnicima projekata također je omogućila i psihološko savjetovanje i osnaživanje kroz individualne razgovore koje vodi dugogodišnja vanjska stručna suradnica Udruge, dipl. psihologinja i psihoterapeutkinja Emina Simunić.

Pregledima je sukladno odobrenim sredstvima pristupilo 10 osoba, a sve osobe su dobile daljnje detaljne upute i savjete liječnika – specijalista vezane za svoje zdravstvene poteškoće ili su upućeni na dodatne pretrage i/ili kontrole, a ujedno su liječnici sa korisnicima obavili individualna savjetovanja o utjecaju proživljene ratne traume na zdravstveno stanje te su dali preporuke za zdrav način života s ciljem prevencije oboljenja i zdravog načina života.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata od 2019. godine krenula je s provedbom aktivnosti koje obuhvaćaju sistematske, odnosno zdravstvene preglede za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a do danas je ukupno pregledano 185 osoba s područja Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske, Brodsko – posavske i Splitsko – dalmatinske županije.

Napominjemo da je kod više od 50% pregledanih osoba pronađena određena benigna tvorevina, kao i brojne druge zdravstvene poteškoće, a koje mogu biti povezane s prekomjernim stresom i pretrpljenom traumom.

Zdravstveni sistematski pregledi sufinancirani su sredstvima Grada Vukovara i Grada Vinkovaca.

Nadamo se da će i u budućnosti ovakav vid aktivnosti biti prepoznat od strane davatelja financijskih potpora, a sve u vidu psihosocijalnog i zdravstvenog osnaživanja korisnika naših projektnih aktivnosti, jedne od ranjivih skupina naše zajednice – branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »