Održana III. Međunarodna konferencija za obitelji nestalih osoba

Više od 700 obitelji nestalih osoba iz cijelog svijeta okupilo se od 21. do 23. studenoga 2023.god. na III. Međunarodnoj konferenciji za obitelji nestalih osoba kako bi podijelile svoja iskustva i međusobno se potaknule na ustrajnost u traženju odgovora o svojim nestalim članovima obitelji, a u organizaciji Međunarodnog odbora Crvenog križa.

III. Međunarodna konferencija za obitelji nestalih osoba odvijala se u virtualnom obliku, a obitelji nestalih osoba pratile su je na 44 lokacije diljem svijeta. Jedno od tih mjesta praćenja konferencije organizirano je u Hrvatskom Crvenom križu za obitelji nestalih osoba s područja Republike Hrvatske. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske te Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Sudionike konferencije pozdravio je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa koji im je zaželio srdačnu dobrodošlicu i izrazio spremnost svih ljudi u Hrvatskom Crvenom križu da im uvijek budu podrška u traženju odgovora na pitanja za koje još uvijek nemaju odgovore. Izvršni predsjednik uručio je predstavnicima udruga zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa za poseban doprinos i suradnju u povodu značajnih jubileja koji se obilježavaju u 2023. godini.

Sudionici konferencije pratili su video izlaganja te raspravljali uživo sa ostalim sudionicima iz cijelog svijeta ne teme nestanka osoba, aktivnosti obitelji i udruga, zakonodavnih okvira te drugih problematika s kojima se obitelji suočavaju tijekom potrage za svojim najmilijima.

Drugi dan konferencije bio je posvećen psihološkom procesu prihvaćanja i liječenja ratne traume te nestanka člana obitelji, kao i procesa potrage, prihvaćanju i razumijevanju iz aspekta djece nestalih osoba te aktivnostima udruga u području psihološkog osnaživanja.

Tijekom oba dana trajanja konferencije naši predstavnici su se aktivno uključivali u rasprave uživo te obiteljima nestalih osoba iz cijelog svijeta prenijeli mnoga korisna znanja i iskustva te poruke zajedništva i snage u potragama za nestalim osobama.

Tijekom dvodnevne Konferencije sudionici su raspravljali o izazovima s kojima se obitelji nestalih osoba diljem svijeta suočavaju. Cilj je učiniti problem nestanka njihovih najmilijih vidljivim, zagovarati i poticati nadležne institucije na efikasnije rješavanje pitanja nestalih osoba te pružiti odgovore na potrebe obitelji nestalih osoba. Sudionici su također razmijenili iskustva o suočavanju s višestrukim potrebama obitelji nestalih, uključujući emocionalnu potporu, ekonomske, administrativne i druge izazove koji proizlaze zbog nestanka članova njihovih obitelji.

Međunarodna konferencija za obitelji nestalih osoba predstavlja jedinstveni događaj koji okuplja obitelji čiji su najmiliji nestali zbog oružanih sukoba, migracija ili drugih situacija nasilja. Obiteljima nestalih osoba iz svih dijelova svijeta pruža se prilika da svojim iskustvom inspiriraju i budu inspirirani iskustvima drugih.

Prva Konferencija održana je 2019. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini i tada su članovi obitelji nestalih zatražile od Međunarodnog odbora Crvenog križa redovna sastajanja. Od tada se skup organizira svake druge godine. Ova okupljanja obiteljima pružaju jedinstvenu priliku za spoznaju da nisu same u svojoj borbi i da su dio globalne mreže solidarnosti. Djelujući zajedno, obitelji mogu biti jače i pružati podršku jedne drugima. Prilika je da se prizna odlučnost i dosadašnja postignuća obitelji i izgradi na znanju i iskustvu koje su prikupile na tom putu.

Zahvaljujemo se Hrvatskom Crvenom križu na organizaciji praćenja III. Međunarodne konferencije za obitelji nestalih osoba iz Zagreba te aktivnom sudjelovanju i pomoći koju nam pružaju od Domovinskog rata do danas.

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata konferenciji su nazočili predsjednica UDPNHBDR Sandra Rapčak Škomrlj, administrativna djelatnica UDPNHBDR i predsjednica UDPNHBDR – Podružnice Vukovarsko-srijemske županije Veronika Soldo te član UDPNHBDR i sin nestalog hrvatskog branitelja Nemanja Savanović.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano