Održan 16. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“

U ponedjeljak, 20. studenoga 2023. godine, u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u Vukovaru je održan 16. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ te prigodni program „Ovčara – vječna rana“.

Sudionici mimohoda stigli su u Vukovar iz cijele Republike Hrvatske ali i inozemstva. Sudionici mimohoda stigli su u Vukovar iz cijele Republike Hrvatske. Osim članova Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Podružnica UDPNHBDR Splitsko – dalmatinske, Bjelovarsko – bilogorske, Karlovačke, Grada Zagreba, Brodsko – posavske, Osječko – baranjske, Vukovarsko – srijemske županije, na mimohodu su sudjelovali i članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, hrvatski branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi, predstavnici institucija Republike Hrvatske, brojni građani, među kojima veliki broj mladih i djece, ali i mještani Škabrnje, Nadina i Prkosa koji svake godine dolaze na mimohod, svi sa istim ciljem da se žrtva najhrabrijih, onih koji su sebe utkali u temelje Domovine nikada ne zaboravi. Po prvi puta, u mimohodu „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ te prigodnom programu „Ovčara – vječna rana“ sudjelovali su pripadnici Hrvatske vojske – Oružanih snaga Republike Hrvatske, djelatnici temeljne i interventne policije Ministarstva unutarnjih poslova te kadeti Policijske akademije MUP-a.

Program je započeo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata prigodnim obraćanjem predsjednice UDPNHBDR Sandre Rapčak Škomrlj, dok je program i ove godine vodio Krešimir Šimić, član UDPNHBDR. Predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i ove godine je upozorila na poražavajuću činjenicu kako 32 godine od početka Domovinskog rata i pada herojskog grada Vukovara u Republici Hrvatskoj još uvijek imamo veliki broj nestalih osoba iz tog razdoblja, a istina je oko nas, kao i veliki broj neprocesuiranih ratnih zločina, a za najveći zločin počinjen u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj – masakra na Ovčari u Republici Hrvatskoj ni 32 godine nakon počinjenog zločina nema pravomoćne osuđujuće presude.

Nakon molitve stjegonoše su istupile sa stjegovima Republike Hrvatske i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te su poveli kolonu sjećanja od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do mjesta masovne grobnice Ovčara.

Mimohodom dugim 9 kilometara, koračajući putevima kojima su prije 32 godine išli naši roditelji, spajajući na dostojanstven način dvije najveće masovne grobnice u Republici Hrvatskoj iz Domovinskog rata, oko 850 sudionika mimohoda odali su počast svim poginulim, smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata iz cijele Republike Hrvatske.

Dolaskom na mjesto masovne grobnice započeo je prigodni program „Ovčara – vječna rana“ kojim je obilježena 32. godišnjica masakra na Ovčari gdje su srbijanski agresori,  domaći četnici i ostale paravojne formacije koji su bili pod ingerencijom Jugoslavenske narodne armije pogubili 200 zarobljenih hrvatskih branitelja, civila i medicinskog osoblja izvedenih iz vukovarske bolnice među kojima su bili trudnica u 6. mjesecu trudnoće i dječak od 16 godina, a čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnoj grobnici.

Program, na kojem je bilo više od 1000 sudionika, započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja mjesta masovne grobnice Ovčara. Vijence je položilo izaslanstvo Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, udruge „Vukovarske majke“ zajedno s članovima ubijenih osoba na Ovčari.

U ime predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, vijenac je položio general pukovnik Siniša Jurković, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. U ime predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića zajednički vijenac položili su potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar oružanih snaga RH Ivan Anušić, saborska zastupnica Marijana Balić, saborski zastupnik Nikola Mažar sa izaslanstvom. Vijence su također položili i župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić sa izaslanstvom, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava s izaslanstvom, ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar s izaslanstvom te zajednički vijenac udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugih organizacija.

Nakon polaganja vijenaca, u sklopu prigodnog komemorativnog programa Krešimir Šimić pročitao je imena 250 žrtava, od kojih je iz masovne grobnice Ovčara ekshumirano 200 žrtava, 192 osobe su identificirane, dok je 8 posmrtnih ostataka još uvijek neidentificirano. Ostale osobe s popisa zadnji put viđene su u bolnici u Vukovaru.

Svojim glasom i prigodnim pjesmama mlada vukovarska glazbenica Ivona Krajinović, kćer hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida, zarobljenika srpskih koncentracijskih logora Željka Kigena Krajinovića, uveličala je dostojanstveno obilježavanje, a molitvu su zajednički vodili svećenici vukovarskih župa.

U 14:30 sati je u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru upriličena Sveta misa zadušnica za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata – žrtve masovne grobnice Ovčara.

Sudionici mimohoda „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodnog programa „Ovčara – vječna rana“ nakon Svete mise obišli su i ostale spomenike, muzeje i spomen mjesta na području grada Vukovara.

Mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“ financirani su sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i Vodovoda grada Vukovara. Zahvaljujemo se J.U. Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar na smještaju dijela naših sudionika.

Izvor fotografija: Grad Vukovar, Jozo Čavar Cupkalo, privatna arhiva

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano