Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 – 2023, 18. studenog 2023.

Dana 18. studenog 2023. godine mirno i dostojanstveno obilježena je 32. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine.  Središnji dio programa  „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“ započeo je u 10 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“ Vukovar. Program su upotpunile izvedbe Klape „Sv. Juraj“ Hrvatske ratne mornarice, Najboljih hrvatskih tamburaša i glumca Darka Milasa.

Vukovarom je po završetku programa u koloni sjećanja od Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u sjećanje na vukovarsku tragediju i patnju, prema procjenama, hodalo 150 000 ljudi iz cijele Hrvatske i svijeta predvođeno hrvatskim braniteljima Vukovara s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast polaganjem vijenaca. Zajednički vijenac hrvatskih branitelja i stradalnika grada Vukovara položili su zapovjednici obrane grada Vukovara predvođeni Brankom Borkovićem – Mladim Jastrebom, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir te predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” Manda Patko, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s izaslanstvom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine NJ.E. Denis Bećirović s izaslanstvom, župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić s izaslanstvom te gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava s izaslanstvom.

Molitvu je predvodio mons. Đuro Hranić, đakovačko osječki nadbiskup i metropolit, a nakon koje je uslijedilo služenje svete mise za sve žrtve u Domovinskom ratu koju je predvodio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Obilježavanju su ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočili predsjednica UDPNHBDR Sandra Rapčak Škomrlj kao i članovi UDPNHBDR – VSŽ koji su zajedno ispred bijelih križeva na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar položili svijeće u spomen na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Izvor fotografija: Grad Vukovar

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano