Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2022., 19. studenog 2023. godine

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 nastavljeno je u nedjelju, 19. studenog 2023. godine kada je obilježena 32. godišnjica stradanja vukovarske gradske četvrti Borova naselja tijekom velikosrpske agresije na Vukovar u Domovinskom ratu 1991. godine. Prije 32 godine pripadnici tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih osoba. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1189 branitelja.

U organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” pred ostatcima bivše zgrade Borovo Commercea počast su odala izaslanstva Udruge „Vukovarske majke“, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske, izaslanstvo Hrvatskog sabora, Vlade RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Vukovarsko – srijemske županije, Grada Vukovara,  tvornice Borovo kao i brojna druga izaslanstva te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata..

Nakon prigodnog programa i molitve, kolona sjećanja krenula je Ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje služena sveta misa.

Obilježavanje se nastavilo na obali Dunava u Borovu selu gdje je odana počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima koji su 1991. godine tamo ubijeni. Polaganjem vijenca u Dunav, obilježeno je stradanje branitelja i civila, kojima se ni danas ne zna posljednje počivalište, a vijenac su u rijeku položili Bojan Podrugović i Kristina Barišić, djeca nestalog hrvatskog branitelja Adama Podrugovića i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

S istim pijetetom na mjestu masovne grobnice na farmi „Lovas“ nedaleko od sela Borovo iz koje je 2001. godine ekshumirano 24 posmrtna ostatka hrvatskih branitelja i civila odana je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, a odana je počast i svim nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika nestalim osobama u Borovu naselju. Programu obilježavanja „Žrtva Borova naselja za Domovinu“ ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočile su predsjednica UDPNHBDR i voditeljica ureda UDPNHBDR Sandra Rapčak Škomrlj, administrativna djelatnica UDPNHBDR i predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo, članovi UDPNHBDR – Podružnice Vukovarsko-srijemske županije te članovi UDPNHBDR – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije koji su tog dana obišli Vukovar te odali počast poginulim Sinjanima u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata, a koje su ugostili članovi UDPNHBDR – VSŽ u sklopu projekta financiranog sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja i Vukovarsko-srijemske županije.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano