Održana tribina „Branitelji i stradalnici u Domovinskom ratu i 32 godine poslije“

U Veteranskom centru – Podružnica Sinj dana 3. studenoga 2023. godine održana je tribina „Branitelji i stradalnici u Domovinskom ratu i 32 godine poslije“ u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a u suradnji s Veteranskim centrom – Sinj, Zdravstvenom školom Split, Udrugom maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije te Udrugom roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Na početku tribine sve okupljene pozdravila je i poželjela im dobrodošlicu u alkarski grad Sinj moderatorica i kćer poginulog hrvatskog branitelja Žana Majić te je pozvala sudionike da pozdrave domovinu himnom Republike Hrvatske te minutom tišine odaju počast svim poginulim, smrtno stradalim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Na početku tribine moderatorica je istaknula:

„Ušli smo u studeni, dane kada se s posebnom tugom sjećamo naših preminulih članova obitelji, prijatelja, poznanika.. dane kada bol postane jača i tuga veća nego inače. U danima pred nama odat ćemo počast žrtvama Vukovara i Škabrnje, simbolima Domovinskog rata i žrtvi svih Onih koji su živote dali za slobodu naše Domovine.

Svi mi koji smo dotaknuti Domovinskim ratom razumijemo se i bez previše riječi, bilo da smo direktni sudionici Domovinskog rata ili obitelji koje su izgubile svoje najmilije u istome. Iako je za nama protok vremena od 32 godine, a neke rane su i dalje svježe, često se pitamo – gdje su danas hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata?

Hrvatski branitelji – naši heroji. Cijeli narod i cijela Domovina slavili su ih nakon pobjede u Domovinskom ratu. Euforija je trajala vrlo kratko, život je nastavio teći dalje, a njihovi problemi su svakim danom postajali sve veći. Preko noći mnogi su se našli bez posla, u mirovinama – a mladi – oko njih djeca o kojoj se trebalo brinuti. Na tribini „Prevencija mentalnog i fizičkog zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata“ održanoj prije mjesec dana na istom mjestu okupljeni su čuli mnoga korisna izlaganja – od podataka o obolijevanjima i pobolu hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, programu preventivnih sistematskih pregleda, trans-generacijskom prijenosu traume, porastu broja malignih obolijevanja i suicida do potrebe za hitnim uvođenjem palijativne skrbi za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata kao i iskustva udruga koja kroz volonterstvo pomažu hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji koji se nalaze u teškom zdravstvenom stanju. Sve to je dio današnje realnosti kada govorimo o ovoj populaciji naše društvene zajednice.

Udruživanje kroz osnivanje udruga i provođenje različitih aktivnosti s vremenom se pokazalo da nije dovoljno. Hrvatskim braniteljima i dijelu stradalnika Domovinskog rata bila je nužna kvalitetna resocijalizacija kako bi se i dalje osjećali korisno i doprinosili društvu za kojeg su se borili. Upravo stoga pokreće se program osnivanja braniteljskih zadruga kao jedan od kvalitetnih oblika resocijalizacije“.

O resocijalizaciji hrvatskih branitelja kroz braniteljsko socijalno-radne zadruge nazočnima su korisne informacije dali Stipe Efendić, voditelj referalnog centra I Ministarstva hrvatskih branitelja i Mijo Vukušić, voditelj Referalnog centra II Ministarstva hrvatskih branitelja.

Stipe Efendić okupljenima je predstavio same početke i ideju pokretanja braniteljskih zadruga, prezentirao što je sve potrebno kako bi se osnovala ista te prikazao nekoliko primjera dobre prakse, među kojima je istaknuo braniteljsku zadrugu „Patriot“ iz Dabra. Sudionici tribine tako su mogli, osim mnoštvo korisnih informacija saznati te vidjeti konkretne primjere, kao i razgovarati sa zadrugarima braniteljske zadruge „Patriot“ koji su ih savjetovali kako osnovati zadrugu, aplicirate na natječaje Ministarstva hrvatskih branitelja te razvijati posao kao oblik resocijalizacije koja je iznimno potrebna braniteljskoj populaciji.

Mijo Vukušić predstavio je braniteljsku zadrugu „Modro zelena“ iz Metkovića kao još jedan primjer uspješne braniteljske zadruge. U predstavljanju se dotaknuo samih početaka osnivanja zadruge, poslova koje su zadrugari obavljali, procesa razvitka do današnje situacije kada posađene masline daju plod te zadruga proizvodi i na tržište plasira vlastita maslinova ulja. Hrvatskim braniteljima s tog područja izuzetno je koristilo udruživanje i rad u braniteljskoj zadruzi kako bi smanjili mentalne poteškoće izazvane sudjelovanjem u Domovinskom ratu kao i prevenirali zdravstvene probleme.

Okupljenim sudionicima tribine potom se obratila Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koja je ukratko rekla o problematici stradalnika Domovinskog rata, od rata do danas te najavila premijeru amaterskog filma „Svjedočanstva djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja“ koji je potom pušten sudionicima.

Film je za sudionike bio izuzetno emotivan te je kroz osobna iskustva i svjedočanstva prikazao problematiku djece poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja s kojom se bore i danas – 32 godine nakon početka Domovinskog rata.

Na kraju tribine, održana je interaktivna radionica Zdravstvene škole Split na temu „Živimo zdravije – pobijedimo traume“ koju su provele profesorice Zdravstvene škole Split Mira Talaja i Dijana Jurić sa učenicima smjera medicinska sestra / medicinski tehničar opće njege 5. razred i učenicima smjera Farmaceutski tehničar/tehničarka 2. razred.

U sklopu radionice sudionici su mogli:

  • Procijeniti čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti
  • Izmjeriti krvni tlak, vrijednosti glukoze u krvi, izloženost stresu, procijeniti način prehrane i dobiti preporuke za zdrav stil života
  • Izraditi Individualni plan smanjenja kardiovaskularnog rizika
  • Educirati se o prevenciji i pravilnoj primjeni bez-receptnih lijekova i sprječavanju najčešćih pogrešaka prilikom primjene istih

Na kraju tribine okupljenima se obratio izaslanik Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić koji je pohvalio održavanje ovakvih korisnih i informativnih tribina te sličnih aktivnosti kojima se nastoji pomoći ranjivim skupinama društvene zajednice ali i senzibilizirati javnost za probleme branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Kao sudionik Domovinskog rata i sam je svjestan mnogih problema te potrebe za resocijalizacijom kao i nastavkom doprinosa hrvatskih branitelja danas u miru.

Izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, voditelj Veteranskog centra – Podružnice Sinj Igor Vidalina također je pohvalio održanu tribinu te suradnju koju je Veteranski centar ostvario sa Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s ciljem informiranja i pomoći hrvatskim braniteljima i članovima obitelji hrvatskih branitelja. Naglasio je da je iznimno važno da svoja stečena znanja danas prenosimo dalje, što na društvenu zajednicu u mlade, što na druge nacije u okruženju koje se nažalost danas suočavaju sa ratnim zbivanjima. Pozvao je sve sudionike tribine da, ukoliko imaju potrebu, podnesu zahtjev za usluge Veteranskih centara.

Nakon tribine održan je prigodni domjenak u prostoru kafića Veteranskog centra – Sinj gdje su sudionici nastavili razgovore s izlagačima, razmjenu iskustava te dobivanje potrebnih savjeta i informacija.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano