Obilježena 32. godišnjica sloma obrane i stradanja 69 mještana gradskog naselja Lužac

U četvrtak, 02. studenog 2023. godine obilježena je 32. godišnjica sloma obrane naselja Lužac i stradanja njegovih mještana. 1991. Program obilježavanja počeo je služenjem Svete mise zadušnice u crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju nakon koje je uslijedio program polaganja vijenaca i svijeća u sjećanje na stradale mještane  Lužca.

Počast su tom prigodom odali  članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja i mještana Lušca, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog Sabora i predsjednika Vlade RH, izaslanstvo Vukovarsko – srijemske županije te izaslanstvo Grada Vukovara. Zajednički vijenac su položilo je izaslanstvo Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Udruge „Vukovarske majke“. Počast ubijenima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali su i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici političkih stranaka.

Podno spomenika aranžman i svijeće su položili učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u čijem je sastavu i Područna škola na Lužcu.

Molitvu je predvodio fra Ivan Bošnjak, župnik u Župi sv. Josipa Radnika u Vukovaru, dok je prigodnim pjesmama i svojom izvedbom program upotpunila solistica Ivona Krajinović.

Padom Lušca presječena je komunikacija između branitelja u samom Gradu i četvrti Borovo Naselje, čime je počeo slom obrane Vukovara u Domovinskom ratu. Život je tijekom obrane i okupacije Lušca izgubilo 69 mještana, od kojih je najviše ubijeno upravo 02. studenoga 1991. godine.

Obilježavanju je ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočila administrativna djelatnica UDPNHBDR i predsjednica UDPNHBDR – Podružnice Vukovarsko – srijemske županije Veronika Soldo.

Neka Im je vječna slava i hvala
Vaša žrtva nikada neće biti zaboravljena

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano