In memoriam na 97 poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih redarstvenika u Domovinskom ratu u obrani Vukovara

Svečani program započeo je 13. listopada 2023. godine u Marincima podno Spomen obilježja poginulim pripadnicima ATJ Lučko i SJP PU brodsko – posavske te Zbora narodne garde u Domovinskom ratu, gdje su položene svijeće trobojnice za vječni spomen na poginule hrvatske vitezove.
Molitvu za poginule predvodio je policijski kapelan Policijske uprave vukovarsko – srijemske, don Ivan Begović.

Prigodnim programom održana je komemoracija za 97 poginulih, ubijenih i nestalih policijskih redarstvenika koji su svoj nemjerljivi doprinos za očuvanje hrvatske opstojnosti i Vukovara dali na početku samog Domovinskog rata. Na početku samog programa policijska klapa Sv. Mihovil  intonirala Himnu Republike Hrvatske.

Svijeće ispred spomen obilježja su položili članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih redarstvenika stradalih u obnašanju svoje dužnosti, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sa izaslanstvom, zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije Franjo Orešković sa izaslanstvom te gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima. Svijeće su također položila i brojna izaslanstva predstavnika braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Bijele svijeće koje simboliziraju 97 poginulih i nestalih policajaca položili su i polaznici Policijske škole „Josip Jović“.

Velečasni Frano Musić, biskupski vikar za pastoral u Ministarstvu unutarnjih poslova, predvodio je molitvu za vječni spomen poginulim i nestalim policajcima.

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obilježavanju su nazočili dopredsjednik UDPNHBDR i UDPNHBDR – OBŽ Marko Marić, administrativna djelatnica UDPNHBDR i predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo, tajnica UDPNHBDR – VSŽ Sanja Potlimbrzović, članica Predsjedništva UDPNHBDR – VSŽ Nikolina Burčak, dok je moderator svečanosti bio član UDPNHBDR – BPŽ Krešimir Šimić.

Među 97 policajaca poginulih i nestalih 1991. godine u obrani Vukovara, 61 je iz PU vukovarsko – srijemske, 15 iz PU varaždinske, 11 iz PU međimurske, šestorica iz PU brodsko – posavske i četvorica iz Antiterorističke jedinice Lučko.

U obrani Vukovara 1991. godine sudjelovalo je oko 700 policajaca iz cijele Republike Hrvatske.

NEKA IM JE VJEČNA SLAVA I HVALA

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano