Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina

Dana 14. listopada 2023. godine u vukovarskom prigradskom naselju Sotin obilježen je Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina koji su mučki ubijeni i nestali u ranoj ratnoj jeseni prije 32 godine.

Sotin je u obrani i stvaranju temelja neovisne i suverene Republike Hrvatske dao krvavi danak. To maleno, lijepo srijemsko selo dalo je svojih 68 mještana, hrabrih ljudi, jer samo takvi su bili spremni dati svoj život za ideale i san o slobodnoj Domovini, a sudbina njih 17 još uvijek nije ugledala svijetlo dana i dala obiteljima mir ni nakon preduge 32 godine.

Najmlađa sotinska žrtva imala je tek mladih 19 godina, dok krvavi pir nije imao milosti čak ni prema starima i nemoćnima, jer je najstarija osoba imala 79 godina. To samo dokazuje brutalnost, krvoločnost i ideju jedne imaginarne „imperije“ koja si je dala za pravo krojiti sudbine ljudi na tuđem teritoriju predvođeni JNA i lokalnim, domaćim četnicima i Srbima. 

Program obilježavanja počeo je svetom misom zadušnicom u sotinskoj Crkvi svete Marije pomoćnice za sve poginule, nestale i mučki ubijene mještane Sotina u velikosrpskoj agresiji u Domovinskom ratu .

Tijekom komemorativnog skupa pročitana su imena 68 mještana, branitelja i civila, koja su život izgubila tijekom velikosrpske agresije prije 32 godine. Vijence i svijeće su položile obitelji poginulih i stradalih hrvatskih branitelja i mještana Sotina, izaslanstvo Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, Vukovarsko – srijemska županija, Grad Vukovar, Općina Podstrana, brojne braniteljske i stradalničke udruge proistekle iz Domovinskog rata te političke stranke. 

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obilježavanju su nazočili članovi UDPNHBDR – VSŽ predvođeni administrativnom djelatnicom UDPNHBDR i predsjednicom UDPNHBDR – VSŽ Veronikom Soldo.

VJEČNA IM HVALA I SLAVA

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano