U Vukovaru održana svečana promocije monografije „Sjećanje na žrtvu Vukovara“

U Gradskom muzeju Vukovar 9. listopada 2023. godine upriličena je svečana promocija monografije “Sjećanje na žrtvu Vukovara 1991.” koja tekstom i slikom prikazuje razvoj najvećeg komemorativnog skupa u Republici Hrvatskoj, Kolone sjećanja.

Izdavači monografije su Grad Vukovar i Gradski muzej Vukovar, a ona na 130 stranica opisuje razvoj Kolone sjećanja, najvećeg živog spomenika, od početaka pa sve do danas.

Promociji je nazočio gradonačelnik Ivan Penava, začetnici Kolone sjećanja te svi bitni dionici koji su Kolonu sjećanja i program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara kreirali od samih njezinih početaka kao i suradnici koji su u suradnji s Gradom Vukovarom kroz godine radili i rade na unaprjeđenju programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te brojni uzvanici i gosti.

Nakon uvodnog obraćanja gradonačelnika okupljenom skupu uslijedio je film o Koloni sjećanja s kadrovima svih do sada održanih Kolona sjećanja.

U središnjem dijelu programa nazočnima su se kroz svoja iskustva i svjedočenja obratili Tomislav Čorak, jedan od začetnika Kolone sjećanja i dugogodišnji voditelj protokola Grada Vukovara, dr.sc. Dražen Živić, demograf i pomoćnik ravnatelja Instituta Ivo Pilar, Ružica Marić, prof. dugogodišnja ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar te današnja savjetnica za kulturu gradonačelnika Grada Vukovara te fra Ivica Jagodić, gvardijan i župnik župe sv. Roka u Virovitici, dugogodišnji gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

Program je svojim izvedbama pjesama “Hrabri ljudi” i “Stoji grad” upotpunila solistica Ivona Krajinović.

Svečanom predstavljanju monografije ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja nazočile su administrativna djelatnica UDPNHBDR i predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo i tajnica UDPNHBDR – VSŽ Sanja Potlimbrzović.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano