Održana pretpremijera dokumentarno – igranog serijala „Otkos, Orkan, Papuk – Propast projekta Velike Srbije“ u Bjelovaru

U Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar 28. rujna 2023. godine održana je pretpremijera dokumentarno – igranog serijala „Otkos, Orkan Papuk – Propast projekta Velika Srbija“. Autor serijala nastalog u produkciji Alfe d.o.o. je Miljenko Manjkas koji je želio rasvijetliti događaje iz prvih oslobodilačkih operacija Domovinskog rata. Serijal se sastoji od sedam epizoda, a sinoć su prikazane četvrta i šesta koje se bave oslobađanjem bjelovarske vojarne i grada 29. rujna 1991. te tijekom operacija Otkos 91 i Orkan 91. Pretpremijera je održana uoči Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja. Ovome događaju je ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočila predsjednica UDPNHBDR –  Podružnice Bjelovarsko – bilogorske županije Alica Stančin.

Obilježavanje Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja

Dana 29. rujna 2023. godine polaganjem vijenaca ispred Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske započelo je prigodno obilježavanje Dana Grada Bjelovara, Dana bjelovarskih branitelja te Dana hrvatske policije. Program je nastavljen polaganjem lovorovog vijenca za civilne žrtve pokraj katedrale te polaganjem lovorovog vijenca pokraj spomenika poginulim braniteljima u središnjem gradskom parku, gdje je održana i prigodna molitva.

Nešto kasnije održana je vojno – akrobatska ceremonija Počasne satnije OSRH pokraj paviljona, s kojeg se zatim kao predstavnik branitelja obratio Stipe Šola. U svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike hrvatske i ministra hrvatskih branitelja okupljenima se obratio Dinko Tandara.

Nakon prigodnih govora, formirana je kolona za Mimohod pobjednika Barutana 1991. koja je krenula prema Barutani gdje je bila upriličena komemoracija za poginule i nestale branitelje te polaganje vijenaca i paljenje svijeća pokraj spomenika. U 11:15 sati održana je sveta misa koju je predvodio bjelovarsko – križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

U povodu Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja u Domu kulture održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Himnu i još jednu skladbu izvela je klapa Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj”, a potom se nazočnima obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara, Nenad Martinovski. Osvrnuo se na slavnu prošlost, ali i na sadašnjost u kojoj je Bjelovar, kako je rekao, jedan od najbrže rastućih gradova u Republici Hrvatskoj. Uzvanicima su se još obratili i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara Igor Crnomarić, župan Bjelovarsko – bilogorske županije Marko Marušić, u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur te kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske obratio se ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Na kraju svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Bjelovara dodijeljena su gradska priznanja.

U večernjim satima građani Bjelovara imali su priliku uživati u koncertu klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Programu obilježavanja ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočila je predsjednica UDPNHBDR – Podružnice Bjelovarsko – bilogorske županije Alica Stančin sa članovima Udruge.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano