Svečano obilježena 32. obljetnica Bitke za Vukovar i osnivanje 204. vukovarske brigade

U Vukovaru je 16. rujna 2022. godine svečano obilježena 32. obljetnica Bitke za Vukovar čime je odano priznanje i zahvalnost svim sudionicima obrane Vukovara, a posebice pripadnicima legendarne 204. vukovarske brigade

Obilježavanje je počeo u ranim jutarnjim satima budnicom ulicama Vukovara u izvedbi Orkestra Hrvatske vojske te mimohodom ratnih zastava od Vojarne 204. brigade HV do Dvorca Eltz gdje je održana središnja svečanost obilježavanja. U sklopu obilježavanja  predstavljen taktičko – tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP – a, kao i prikaz sposobnosti specijalne policije MUP – a i specijalnih snaga OSRH te Počasno – zaštitne bojne. Vukovar su u niskom letu preletjeli i MIG hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U znak sjećanja i zahvalu svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata vijence i svijeće su podno centralnog križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili ratni zapovjednici predvođeni ratnim zapovjednikom obrane Vukovara i 204. brigade Brankom Borkovićem – Mladim Jastrebom, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i zamjenik načelnika GS OS general pukovnik Siniša Jurković sa izaslanstvom, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Nikola Mažar sa izaslanstvom, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar oružanih snaga RH Mario Banožić sa izaslanstvom i predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić sa izaslanstvom, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić  sa izaslanstvom Grada Vukovara te predstavnici županija, gradova i općina kao i članovi  obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.

Molitvu odrješenja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je vukovarski župnik i gvardijan fra Tonio Vučemilović.

Središnja svečanost na kojoj su nazočili brojni visoki uzvanici te veliki broj vukovarskih branitelja, pripadnika 204. vukovarske brigade započela je u perivoju dvorca Eltz gdje su se uzvanicima prigodnim govorima obratili ratni zapovjednik obrane Vukovara i 204. brigade Branko Borković – Mladi Jastreb, U ime predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH obratio se njegov izaslanik, general – pukovnik Siniša Jurković, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH, a saborski zastupnik iz Vukovara Nikola Mažar obratio se u ime predsjednika Hrvatskog sabora. Jedan od voditelja središnje svečanosti bio je i djelatnik MUP – a RH, sin poginulog hrvatskog branitelja i član naše Udruge iz Slavonskog Broda Krešimir Šimić, dok je u podizanju zastave Republike Hrvatske na Vukovarskom vodotornju sudjelovao također djelatnik MUP – a, sin poginulog hrvatskog branitelja i član naše Udruge iz Vukovara Darko Potočni. Središnja svečanost završila je naletom tri aviona HRZ-a, a potom je uslijedilo druženje uz Najbolje hrvatske tamburaše.

Obilježavanju je ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočila i administrativna djelatnica UDPNHBDR i predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano