Obilježena 32. godišnjica stradanja gradske četvrti Sajmište u Vukovaru

Dana 14. rujna 2023. godine na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici u Vukovaru gdje je 12 hrvatskih branitelja i civila ubijeno i bačeno u bunar odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Na Sajmištu su se vodile najteže borbe u kojima su naši branitelji bili svega nekoliko desetaka metara udaljeni od neprijateljskih JNA i paravojnih postrojbi. Živote su izgubila četiri zapovjednika, a uslijedila su masovna ubojstva civila i silovanja žena.

Program obilježavanja počeo je intoniranjem himne Republike Hrvatske te minutom tišine za sve poginule, nestale, smrtno stradale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Počast su polaganjem vijenaca i svijeća svim poginulim, nestalim, smrtno stradalim i umrlim  hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata odala izaslanstva Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Nikola Mažar, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Stjepan Sučić, zamjenik župana Franjo Orešković, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te predstavnici političkih stranaka koje djeluju na području grada Vukovara.

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obilježavanju je nazočila administrativna djelatnica UDPNHBDR i predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo dok je članica naše Udruge Jelena Zera održala prigodni govor. Molitvu za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne stradalnike predvodio je župnik Župe BDM Kraljice mučenika Zvonimir Martinović.

Obilježavanje 32. obljetnice stradavanja Sajmišta održano je 14. rujna 2023. godine. Toga dana prije 32 godinu, nakon žestokih napada, pao je jedan dio obrambenih crta koje su držali hrvatski branitelji Sajmišta. U taj prostor upali su četnici, takozvana JNA i ‘neljudi’ svih vrsta i pobili 12 hrvatskih branitelja i civila da bi ih potom pobacali u bunar. Danas je to mjesto obilježeno kao jedna od bezbroj masovnih grobnica razbacanih po cijeloj Hrvatskoj. Na žalost, masakr se nastavio i 15. rujna sve dok hrvatski branitelji nisu uspjeli stabilizirati prve crte obrane. Sajmište je i dalje trpjelo svakodnevna teška granatiranja iz svih mogućih smjerova nakon čega bi krenuli masovni pješački napadi u kojima su doslovno ulice dijelile hrvatske branitelje od agresora. Unatoč tome neprijatelj nikad nije uspio probit crtu obrane od ulice Ognjena Price (naziv ulice iz 91. godine) prema Gradu, sve do 18. 11. 1991. godine kada je slomljena obrana Vukovara. Za takav otpor plaćena je ogromna cijena. Izginula je gotovo cijela mladost Sajmišta, mnogi hrvatski branitelji završili su u koncentracijskim logorima po Srbiji. Veliki broj hrvatskih branitelja i civila odveden je u nepoznatom smjeru, a njihova sudbina ni danas nije poznata i nažalost vode se kao nestali. Za sva ova zvjerstva nitko nikada nije odgovarao.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano