Obilježena 30. obljetnica operacije „Medački džep“

U Gospiću je 9. rujna 2023. godine obilježena 30. obljetnica operacije „Medački džep“. Podsjetimo, 9. rujna 1993. godine u 06:10 sati započelo je oslobađanje područja nazvanog Medački džep. Napad je izvršen sa tri  pravca: iz smjera Divosela, Bilaja i s vrhova Velebita. Za svega nekoliko sati oslobođeno je područje od Divosela, do Čitluka i teren do Počitelja. U VRO „Medački džep“ sudjelovalo je 25 postrojbi vojske i policije. Glavninu udara nosila je 9. gardijska brigada „Vukovi“. Uz nju su bile Domobranska bojna Lovinac i Gospić, zatim 111. brigada Hrvatske vojske, 71. bojna Vojne policije i 263. Izvidničko-diverzantska satnija Zapovjedništva Zbornog područja Gospić. U snage policije svakako treba izdvojiti Antiterorističku jedinicu Lučko, uz postrojbe specijalne policije iz cijele Hrvatske. Bile su toga dana u Lici Specijalna jedinica policije „Alfa“ – Zagreb, „Grom“ – Karlovac „Ajkula“ – Rijeka, „Rode“ – Varaždin, „Ris“ – Kutina, „Tigar“ – Gospić, „Poskok“ – Zadar, „Bak“ – Pula, „Osa“ – Sisak, „Grof“ – Dubrovnik, „Trenk“ – Požega, „Batt“ – Split, „Delta“ – Županja, „Jastrebovi“ – Šibenik, „Krpelj“ – Vinkovci, „Omega“ – Bjelovar, „Orao“ – Osijek i „Barun” – Zlatar.

Dok su hrvatske snage držale oslobođeni prostor zapovjednik snaga UNPROFOR-a francuski general Jean Cott sazvao je sastanak koji je održan u Zbornom području Gospić. Osim hrvatskih zapovjednika naše je izaslanstvo predvodio general Ivan Tolj. Pritisci međunarodne zajednice bili su vrlo jaki pa su se hrvatske snage iz oslobođenog prostora morale povući 11. rujna 1993. godine. Zbog lošeg političkog imidža i posljedica ove operacije koji je posebno isticao vojno-obavještajni vrh Srbije, sve hrvatske postrojbe su napustile „Medački džep“, uz stalna izviđanja vršena s Velebita kako bi se uvjerile da se u taj prostor neće opet vratiti tzv. Vojska Krajine. Obavještajni vrh Vojske Srbije opetovano je isticao kako su ovu operaciju pripremali američki vojni eksperti. „Medački džep“ osmislile su i organizirale isključivo hrvatske snage na čelu s generalom Jankom Bobetkom, uz generala Rahima Ademija i admirala Davora Domazeta Lošu.

Svečanost je započela u  vojarni 9. Gardijske brigade „Vukovi“ Gospić, gdje je  upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima ove proslavljene postrojbe. Potom je komemoracija organizirana kod spomen-obilježja „Velebitskim junacima“ u Rizvanuši, a nakon toga odana je počast kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Gospiću. Nakon toga je u Katedrali Navještenja blažene djevice Marije služena Sveta misa za šest vojnika i policajaca poginulih u ovoj operaciji.

Ulicama Gospića potom je  krenuo mimohod u kojem su pronesene ratne zastave svih postrojbi vojske i policije koje su sudjelovale u ovoj  vojno-redarstvenoj operaciji. Na Trgu Stjepana Radića već ih je očekivalo mnoštvo uzvanika i građana sati i započela je središnja svečanost. Uoči početka službenog obilježavanja iz helikoptera ćije skočio padobranac, pripadnik oružanih snaga Hrvatske vojske koji se spustio na Trg sa zastavom Republike Hrvatske. Tijekom cijelog dana na Trgu Stjepana Radića bio je   postavljen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme koji uključuje MORH, MUP i MHB.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, brojne hrvatske branitelje i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Svečanom obilježavanju 30. obljetnice VRO Medački džep nazočio je i izaslanik predsjednik Republike Hrvatske Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Ante Deur, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, predstavnici Hrvatske vojske i policije i brojni okupljeni građani.

Svečanost je uveličala Klapa HRM „Sveti Juraj“, a na kraju svečanosti je nebom nad Gospićem, u čast 30. obljetnice VRO Medački džep, preletjela akrobatska grupa hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“.

Na obilježavanju 30. obljetnice operacije „Medački džep“ u Gospiću nazočni su bili i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH, Podružnica Splitsko-dalmatinske i Ličko-senjske županije te Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine.

Aktivnost je financirana podrškom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »