Obilježena 32. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početak oružane obrane od velikosrpske agresije na grad Sinj i Cetinsku krajinu

U Sinju je 25. kolovoza 2023. godine obilježena 32. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početak oružane obrane od velikosrpske agresije na grad Sinj i Cetinsku krajinu.

Pod vodstvom zločinca Ratka Mladića, u to vrijeme još pod krinkom JNA, 25. kolovoza 1991. godine u ranim jutarnjim satima počeo je združeni napad JNA i srpskih paravojnih snaga na Kijevo i vrlički kraj. U borbama na vrličkom području poginuli su Ante Barać, Ivo Lelas, Ilija Perajica i Ivan Tomaš te Frane Jurić Arambašić u Kijevu.

Kao odgovor na velikosrpsku agresiju istoga dana oko 13:30 sati u Sinju su napadnute JNA vojarne Kula i Rajn-kasarna u kojima su bili pukovi inženjerije i veze, a blokiran je i vojni poligon Kukuzovac. U neuspjelom napadu koji je ubrzo prekinut s hrvatske strane poginuli su hrvatski dragovoljci Ivan Kamber iz Rude i Luka Erceg iz Otoka.

Obzirom da je istog dana počela opsada nad gradom Vukovarom, ovi događaji su dokaz kako su svi napadi JNA i domaćih pobunjenih Srba bili unaprijed i strateški planirani. Na isti dan 1991.godine izvršili su jake napade na istok i jug Hrvatske – za herojski grad Vukovar i viteški grad Sinj to je označilo početak najtežih dana, brojnih gubitaka i žrtava koje su podnijeli za slobodu naše domovine.

Program obilježavanja 32. obljetnice počeo je u 8,30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije hrvatskog branitelja prvog hrvatskog redarstvenika Ivana Kambera, na spomen obilježju u vojarni ‘126. brigade HV-a’, a zatim kod spomen obilježja Luki Ercegu, pripadniku 2. bojne 4. brigade ZNG-a u vojarni ‘Ivaniša Nelipića’, vijenci su položeni kod Spomenika poginulim Cetinjanima u Domovinskom ratu, u Spomen parku hrvatskih branitelja ispred zgrade Gradske uprave i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Nakon članova obitelji poginulih branitelja Ivana Kambera i Luke Ercega vijence su položili sinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Miro Bulj s predstavnicima Grada i Udruge roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Vijence je položio i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i Ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda general zbora u miru Josip Lucić, u ime Splitsko-dalmatinske županije vijenac je položio župan Blaženko Boban, a vijence su položili i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga Cetinskog kraja, izaslanstvo Udruge policije Sinja i Cetinske krajine, 16. DP, izaslanstvo Grada Trilja predvođeno gradonačelnikom Ivanom Bugarinom, izaslanstvo Općine Hrvace predvođeno načelnikom Dinkom Bošnjakom, djelatnici podružnice Veteranskog centra Sinj, sinjska politička izaslanstva MOST-a nezavisnih lista, HDZ-a, predstavnici MUP-a i HV-a i drugi građani. Kod Spomenika poginulim braniteljima prigodno su se obratili pukovnik u miru Ante Podrug, ratni zapovjednik 126. brigade HV-a u ime koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i organizatora svečanosti, u ime gradonačelnika i načelnika cetinskog kraja sinjski gradonačelnik Miro Bulj, te u ime potpredsjednika Vlade RH i Ministra Hrvatskih branitelja general Josip Lucić. Svi su oni u svojim pozdravnim govorima istaknuli važnost sjećanja na ovaj povijesni dan kada su u Sinju napadnute vojarne bivše JNA, kao i stalnu potrebu sjećanja na poginule branitelje koji su svoje živote ugradili u zemlje neovisne Hrvatske.

Memorijalni spust Cetinom

Istog dana, u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije održan je tradicionalni Memorijalni spust Cetinom u spomen na poginule, smrtno stradale, nestale i umrle hrvatske branitelje Domovinskog rata.

Na ovogodišnjem Memorijalnom spustu Cetinom sudjelovalo je 60ak članova obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, a veseli nas da se svake godine okuplja i mnoštvo djece – unučadi poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te je to dokaz da se žrtva svih hrabrih ratnika neće nikada zaboraviti.

Sudionici su se okupili kod mosta na Panju odakle je i bio start Memorijalnog spusta. Završetak Memorijalnog spusta Cetinom bio je u mjestu Gala, gdje je održan prigodni program.

Na početku programa okupljene je pozdravila Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH. Na samom početku, a povodom nesretnog događaja dva dana ranije u Trilju i pogibije djevojčice u Cetini, članovi UDPNHBDR-SDŽ u Cetinu su spustili bijeli vijenac te održali minutu tišine za nesretno nastradalu djevojčicu te sve poginule, smrtno stradale, nestale i umrle hrvatske branitelje Domovinskog rata.

Organizatori su potom pozdravili sve nazočne goste koji su ove godine dali potporu djeci poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u organizaciji Memorijalnog spusta Cetinom i očuvanju sjećanja na žrtvu njihovih roditelja – Jozu Šerića, izaslanika potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Kristinu Liović, izaslanicu Splitsko-dalmatinske županije, predstavnike Veteranskog centra – Podružnice Sinj te Dragicu Hrgović, dopredsjednicu Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine.

Prigodno su se okupljenima obratili Jozo Šerić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te Kristina Liović, izaslanica Splitsko-dalmatinske županije. Oboje su pohvalili održavanje Memorijalnog spusta i sličnih aktivnosti kojima se promiču vrijednosti Domovinskog rata i održava sjećanje na žrtvu poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, a posebice su pohvalili nazočnost velikog broja djece i mladih, što rijetkim udrugama uspijeva.

Potom je slijedila podjela medalja i pehara. Medalje za osvojeno drugo i treće mjesto na Memorijalnom spusti Cetinom dodijelile su Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH i Sandra Budimir, djelatnica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine.

Pehar za osvojeno treće mjesto na Memorijalnom spustu Cetinom dodijelio je predstavnik Veteranskog centra – Podružnice Sinj, dok je pehar za osvojeno drugo mjesto dodijelila Kristina Liović, izaslanica Splitsko-dalmatinske županije.

Medalje za osvojeno prvo mjesto na Memorijalnom spustu Cetinom dodijelio je Željko Živalj, predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije, a pehar za osvojeno prvo mjesto dodijelio je Jozo Šerić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja.

Nakon održanog prigodnog programa te podjele pehara i medalja, kao i medalja-zahvalnica svim ostalim sudionicima Memorijalnog spusta Cetinom, održano je prigodno druženje sudionika i gostiju.

Zahvaljujemo se Ministarstvu hrvatskih branitelja, Područnom odjelu Ministarstva hrvatskih branitelja Split, Veteranskom centru – Podružnici Sinj, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Udruzi roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine te krvnoj Udruzi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH što su podržali Memorijalni spust Cetinom te dali potporu članovima obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Aktivnost je održana uz financijsku pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja i Splitsko-dalmatinske županije.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano