Predstavnici UDPNHBDR i URUPBDR-a Sinj na Čoji i 308. Sinjskoj Alki

U subotu 5. kolovoza 2023. godine u Sinju je održana Čoja, ususret 308. Sinjskoj Alki. Na ovogodišnjoj Čoji nazočni su bili i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – predsjednica UDPNHBDR RH Sandra Rapčak Škomrlj, dopredsjednik UDPNHBDR RH Marko Marić, predsjednica UDPNHBDR-VSŽ Veronika Soldo, predsjednik UDPNHBDR-OBŽ Deivid Petranović, predsjednik UDPNHBDR-SDŽ Željko Živalj sa članovima kao i predstavnice Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine.

Nakon trostrukog pripetavanja, alkar Kristijan Bikić pobjednik je 308. Čoje s ukupno 12 punata što mu je prvi trofej u karijeri, i to na oproštajnom viteškom nadmetanju. Vojvoda Mario Šušnjara pobjedniku Čoje na koplje je privezao 311 centimetara crvene čoje, koju je pronio ulicama Sinja.

Po završetku Čoje i alkarske procesije ulicama Sinja, u prostorijama udruge u Sinju okupili su se gosti i članovi UDPNHBDR i Podružnica te URUPBDR-a Sinj gdje je održan prigodni domjenak i druženje, a tom prigodom članovi UDPNHBDR iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, zajedno s domaćinima, obišli su i Spomen sobu poginulim hrvatskim braniteljima grada Sinja i Cetinske krajine.

U nedjelju 6. kolovoza 2023. godine održana je 308. Sinjska Alka. Sinjani već 308 godina vjerno čuvaju sjećanje na veliki trenutak svoje povijesti, kada su se obranili od najezde Osmanlijskog carstva uz pomoć naše nebeske zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske. U spomen na tu čudesnu obranu ustanovili li su Sinjsku alku koja živi do dan danas, kao jedna od rijetkih viteških igara koje su nastale tih davnih vremena.

Zbog svoje posebnosti Alka je uvrštena i pod zaštitu UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština. 308. Alka, kao i sve Alke prije, simboliziraju jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje je krasilo rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost. U svim bitkama junaštva i ponosa uvijek se spominjala i spominjat će se hrabrost Cetinjana u oslobađanju lijepe naše od Vukovara do Dubrovnika.

Na početku same Alke svirana je himna Republike Hrvatske i održana minuta tišine za sve poginule, smrtno stradale, nestale i umrle hrvatske branitelje Domovinskog rata. Govor je potom održao Alkarski vojvoda Mario Šušnjara koji je pozdravio sve uzvanike, predstavnike državnog vrha, a posebne pozdrave uputio hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Pobjednik 308. Sinjske Alke je alkar Ivo Zorica kojem je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio prigodne poklone.

Kao i svih dosadašnjih godina članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine sudjelovali su u ovim svečanostima, a posebno mjesto u njihovim srcima zauzima Alkar Andrija Hrgović, sin poginulog hrvatskog branitelja Domovinskog rata i član udruge.

Ovim putem zahvaljujemo se Ministarstvu hrvatskih branitelja, Veteranskom centru Sinj i Gradu Vukovaru što su prepoznali značaj aktivnosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, 28. obljetnice VRO Oluja u Kninu te obilazak ratišta Sinja i Cetinske krajine, kao i mogućnost da članovi udruge nazoče Čoji i 308. Sinjskoj Alki te financijski podržali aktivnosti koje provodi udruga kao i omogućili smještaj djela gostiju u Veteranskom centru Sinj.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano