Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnica VRO Oluja u Kninu

Dana 5. kolovoza 2023. godine obilježili smo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu VRO Oluja u Kninu. Na proslavi najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, u Kninu su se okupili brojni hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, građani te najviši državni dužnosnici. Kao i prethodnih godina, i ove godine na obilježavanju u Kninu nazočni su bili i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Od ranih jutarnjih sati gradskim ulicama odjekivala je budnica u izvođenju Orkestra OSRH, a potom su na glavnom gradskom trgu kod spomenika Oluja ‘95 izaslanstva odala počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Zajednički vijenac položili su predstavnici obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, najviša državna izaslanstva te predstavnici županija i gradova. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata zajednički vijenac polagala je Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica udruge.

Kao i prije 28 godina, točno u 9:43 na jarbolu sa samog vrha Kninske tvrđave zavijorila se hrvatska zastava, praćena zvonjavom crkvenih zvona podsjećajući na trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja.

Među podizačima zastave bili su predstavnici hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, njih 11 koji su ukratko predstavljeni zajedno s pripadnicima MUP-a i Počasno-zaštitne bojne, a potom su uz podsjećanje na tijek operacije pročitana imena 244 poginula i nestala pripadnika u VRO Oluja, koja su čitali sinovi poginulih hrvatskih branitelja, a jedan od njih – Krešimir Šimić je također član Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Zastavu Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi podizala je i članica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Nikolina Burčak iz Vukovara, kćer poginulog hrvatskog branitelja koja još uvijek, nakon 32 godine, traži djeda i baku koji su nestali u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata.

Svečani program nastavljen je na središnjem gradskom trgu, gdje je program s Tvrđave praćen putem video-zida, a okupljenima su se obratili najviši državni dužnosnici te predstavnik hrvatskih branitelja.

U ime hrvatskih branitelja obratio se pukovnik Mihael Pintarić, dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik Jedinice za posebne zadatke MUP-a iz Rakitja, a potm I 1. A brigade ZNG-a te 1. gardijske brigade s kojima je prošao mnoga bojišta. Prošao je i torturu u srpskim vojnima zatvorima i logorima, nakon čega se ponovno priključio svojim Tigrovima, a nakon Domovinskog rata nastavio je djelatnu vojnu službu kao časnik Hrvatske vojske.

Nazočnima su se obratili te poslali snažne poruke zajedništva i duha pobjede – predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Nakon središnje svečanosti u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Na ovogodišnjem obilježavanju u Kninu nazočni su bili članovi i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Splitsko-dalmatinske županije.

Obilazak ratišta i odavanje počasti odrađeno je u sklopu aktivnosti „Kolovoz – mjesec pobjede i sjećanja na nestale heroje Domovinskog rata“ financiranog sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja te u sklopu projekta financiranog sredstvima Grada Vukovara.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano