Obilježena 16. godišnjica smrti pukovnika Hrvatske vojske Marka Babića

Dana 05. srpnja 2023. godine u Vukovaru je obilježena 16. godišnjica smrti legendarnog vukovarskog branitelja, heroja Domovinskog rata, pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske Marka Babića.

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Vijence i svijeće su uz članove obitelji pukovnika HV – a Marka Babića položila su izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Vukovarsko – srijemske županije, Grada Vukovara, Policijske postaje Vukovarsko – srijemske županije te brojni predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon odavanja počasti uslijedila je molitva koju je predvodio fra Mislav Lukačević župni vikar župe sv. Josipa Radnika. Sveta misa služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju, nakon čega je uslijedio prigodni program na Trpinjskoj cesti povodom sjećanja na pukovnika HV – a Marka Babića, a svojim glazbenim nastupom ga je upotpunila Ivona Krajinović

Obilježavanju je ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočila administrativna djelatnica UDPNHBDR i predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo.

Marko Babić rođen je u Vukovaru 16. veljače 1965. godine i borio se u bitci za Vukovar i drugim bojištima diljem Hrvatske do konačnog oslobođenja. Nekoliko godina je proveo u Švicarskoj na privremenom radu. U travnju 1991. godine vraća se u Vukovar i priključuje se hrvatskim braniteljima na Trpinjskoj cesti. Marko Babić bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca te zamjenik legendarnog zapovjednika, general – bojnika Blage Zadre. Organizirao je uspješnu protuoklopnu borbu u zoni odgovornosti 3. bojne, posebno protuoklopne vodove „Žuti mravi“ (od čijih pripadnika nitko nije preživio) i „Pustinjski štakori“. Marka Babića pamtit će se i jer je tijekom srbijanske agresije na Vukovar 1991. godine na Trpinjskoj cesti uništio 14 tenkova u jednome danu. Po padu Vukovara sa nekolicinom drugih branitelja se probio iz grada. Prema neprijateljima nije pokazivao mržnju iako su njegovi roditelji 14. rujna 1991. godine odvedeni iz Vukovara i ubijeni u obližnjem selu Bobota. Pukovnik Marko Babić je napustio HV 1997. godine kada se časno skinuo. Zajedno s redateljem Eduardom Galićem i producentom Dominikom Galićem, producirao je dokumentarni serijal „Heroji Vukovara“.

Marko Babić preminuo je od posljedica moždanog udara u 42. godini života, 05. srpnja 2007. godine, a pokopan je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u  Vukovaru 9. srpnja 2007. godine.

Neka mu je vječna slava i hvala

Foto: Grad Vukovar

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »