Održan 21. susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ – Velika žrtva“

U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske u Slavonskom Brodu je 17. lipnja 2023. godine održan 21. susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ – Velika žrtva“.

Program je započeo Svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu koju je predvodio fra Ante Perković. Suslavio je vlč. Ivan Begović koji je u Domovinskom ratu kao dijete u rodnim Vinkovcima bio teško ranjen. Kako je u vrijeme Domovinskog rata bio župnik u Borovu naselju, fra Ante se u propovijedi prisjetio boli i strahota koje je tada proživljavao sa svojim župljanima. Pročitao je neke od autorskih postaja križnoga puta, poput onih koje su doživjeli roditelji poginule djece u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Naglasivši kako je posebno velika žrtva i bol gubitka djeteta, čovjeku teško shvatljiva i prihvatljiva, posvijestio je da su one utkane u našu domovinu te da smo svi pozvani cijeniti ih i vrednovati.

Nakon svete mise uslijedilo je polaganje vijenaca ispred spomenika „Prekinuto djetinjstvo“ gdje su vijence, uz roditelje poginule djece u Domovinskom ratu položili izaslanici predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, izaslanici predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, predstavnici Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Policijske uprave brodsko-posavske, političkih udruga i udruga proizišlih iz Domovinskog rata te Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Na obilježavanju „Mali križ – Velika žrtva“ nazočili su i zajednički vijenac položili predstavnici obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata predvođeni Sandrom Rapčak Škomrlj predsjednicom Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Dragicom Hrgović dopredsjednicom Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine. Tijekom agresije na Republiku Hrvatsku i Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj poginulo je 402 djece, najmlađe dijete imalo je tek 6 mjeseci, a najstarije 18 godina.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano