Obilježen Međunarodni dan djece žrtava nasilja

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Osječko-baranjske županije u Osijeku je 4. lipnja 2023. godine obilježen Međunarodni dan djece žrtava nasilja.

Obilježavanje je započelo polaganjem zajedničkog vijenca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Osijeku na Trgu slobode. Vijenac su položili članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, predsjednica Udruge obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata Osijek te zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

4. lipnja obilježava se Međunarodni dan djece žrtava nasilja kako bi se podsjetilo da mnoga djeca doživljavaju različite oblike nasilja. Nasilje nad djecom javlja se u različitim oblicima. Od zanemarivanja djeteta, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, seksualnog iskorištavanja ili vršnjačkog nasilja, te putem društvenih mreža. Na današnji dan želi se podsjetiti na važnost zaštite prava djece i međunarodne borbe protiv nasilja nad djecom i važnosti Konvencije o pravima djeteta čije su potpisnice gotovo sve zemlje.

Dopredsjednik udruge Marko Marić istaknuo je da je tijekom agresije na Hrvatsku poginulo 402 djece od čega više od 30 u Osijeku. Simbolično danas su djeci podijeljena 402 bijela balona i majice. Dopredsjednik Marić rekao je da na činjenicu o poginuloj djeci u Domovinskom ratu treba podsjećati. “Nažalost”, dodao je, “kroz jednaku kalvariju prolaze danas i djecu u Ukrajini”.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano