Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježen je 30. svibnja 2023. godine u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Tim povodom članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata diljem Republike Hrvatske sudjelovali su na obilježavanju ovog značajnog datuma za hrvatsku povijest.

Vukovarsko-srijemska županija

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar brojna izaslanstva položila su vijence i svijeće poginulim, smrtno stradalim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima te time obilježili Dan državnosti Republike Hrvatske. Vijence su položila izaslanstva Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, udruge proistekle iz Domovinskog rata među kojima je bilo zajedničko izaslanstvo udruge „Vukovarske majke“ te Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Podružnice udruge za Vukovarsko-srijemsku županiju. Nakon polaganja vijenaca služena je Sveta misa u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

Osječko-baranjska županija

Dan državnosti Republike Hrvatske svečano je obilježen i u Našicama. Program je započeo tradicionalnim koncertom Gradske glazbe Našice, a nastavio se nastupom našičkih mažoretkinja „Dora”. Mažoretkinje su uveličale i polaganje vijenaca za poginule hrvatske branitelje. Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske ispred spomen – obilježja „Uskrsla Hrvatska”, na Trgu Franje Tuđmana, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i preminule branitelje Republike Hrvatske. Vijence i svijeće položila su brojna izaslanstva među kojima i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Osječko-baranjske županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Polaganjem vijenaca započelo je svečano obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske u Bjelovaru. U središnjem bjelovarskom parku položen je vijenac za sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Vijenac su položila izaslanstva lokalne uprave te udruga proisteklih iz Domovinskog rata među kojima i roditelji, udovice i djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Polaganja vijenaca i odavanje počasti braniteljima u sklopu Dana državnosti Republike Hrvatske nastavilo se nešto kasnije i na Spomen-području Barutana. 30. svibnja posljednjih 17 godina na poseban način obilježava Povijesna postrojba Bjelovarski graničari – Husari 1756., oko 40 kilometara dugim konjičkim maratonom od Spomen-područja Barutana do Peščenika u Općini Sokolovac. Maraton se održava uz potporu Ministarstva branitelja RH, Grada Bjelovara te općina Rovišće, Zrinski Topolovac i Sokolovac. Na obilježavanju i polaganju vijenaca nazočni su bili i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Splitsko-dalmatinska županija

U organizaciji HVIDR-a Sinj i Koordinacije braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata s područja Sinja i cetinskog kraja u Sinju je 30. svibnja 2023. godine obilježen Dan Hrvatske državnosti i Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine. Brojna izaslanstva lokalne uprave, Ministarstva hrvatskih branitelja te udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila su vijence i svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, kod spomenika ratnom ministru obrane Gojku Šušku te kod biste prvog predsjednika Republike Hrvatske (pok.) Franje Tuđmana. Zajednički vijenac Grada Sinja te obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja položili su i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije te Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine. Nakon polaganja vijenaca služena je Sveta misa za Domovinu i sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u crkvi Gospe Sinjske.

Ličko-senjska županija

Povodom obilježavanja 30. svibnja – Dana državnosti, koji se obilježava u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća danas je u Gospiću obilježen Dan državnosti. Nakon svete mise održane u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio gospićki župnik otac Anto Knežević, izaslanstva Ličko-senjske županije i Grada Gospića, hrvatske policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila su vijence i zapalila svijeće na Trgu Alojzija Stepinca ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u spomen na sve poginule hrvatske domoljube koji položiše svoje živote na oltar Domovine. Vijenac su položili i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Ličko-senjske županije.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »