Završeno vojno hodočašće Hrvatske vojske, policije, branitelja i stradalnika Domovinskog rata u Lourdes

Svečanom ceremonijom uz mimohod vojnih orkestara i mimohod zastava te gašenjem zavjetne svijeće u nedjelju 14. svibnja 2023. godine završilo je 63. Međunarodno vojno hodočašće i 29. vojno hodočašće Hrvatske vojske, policije, branitelja i stradalnika Domovinskog rata u Lourdes.

U sklopu hodočašća, prvoga, tzv. „nacionalnoga“, dana boravka u Lourdesu sudionici su se u svečanom postroju uputili u Gospino svetište pred Spilju ukazanja, mjestu gdje se Blažena Djevica Marija u 19. stoljeću ukazala djevojčici sv. Bernardici Soubirous. U svetištu je održano euharistijsko slavlje koje je predslavio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, uz koncelebraciju vrhbosanskog nadbiskupa i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tome Vukšića, generalnog vikara don Marka Mede, vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika. Nakon svete mise uslijedila je pobožnost Križnog puta na brdu Espelugues, tzv. lurdskoj Kalvariji.

U petak 12. svibnja 2023., nakon euharistijskog slavlja u bazilici Kraljice Svete Krunice (Notre Dame du Rosaire de Lourdes) svečanom povorkom orkestara, stjegova i izaslanstava tridesetak zemalja u bazilici svetog Pija X. otvoreno je 63. međunarodno vojno hodočašće, pod geslom: „Želim da ovdje izgrade kapelicu.“

U kasnim večernjim satima u subotu 13. svibnja u svetištu Majke Božje Lurdske, hodočasnici zemalja koje sudjeluju na 63. međunarodnom vojnom hodočašću sudjelovali su na impresivnoj marijanskoj procesiji sa svijećama i kipom Gospe Lurdske.

U nedjelju, posljednjega dana hodočašća, prije svečanosti zatvaranja slavljena je međunarodna sveta misa koju su predvodili francuski vojni ordinarij u zajedništvu s nazočnim biskupima i svećenicima.

Na 63. Međunarodnom vojnom hodočašću i 29. vojnom hodočašću Hrvatske vojske, policije, branitelja i stradalnika Domovinskog rata ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata sudjelovala je članica udruge i predsjednica Podružnice udruge za Bjelovarsko-bilogorsku županiju Alica Stančin koja je s nama podijelila osobne dojmove po povratku s hodočašća:

„Hodočastiti u Lourdes je zaista jedno posebno iskustvo. Nekako je u meni oduvijek  tinjala želja da hodočastim u Lourdes te potaknuta sve lošijim zdravljem članova svoje obitelji, pa i neke zdravstvene tegobe koje i sama osjetim, a sa osobitom željom da donesem čudesnu vodu koja ozdravlja  svojim prijateljima koji nisu u mogućnosti posjetiti Lourdes prijavila sam se na hodočašće.

Obzirom da naša Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja ima priliku sudjelovati u Međunarodnom vojnom hodočašću, ove godine je meni pripala čast da sudjelujem i predstavljam Udrugu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.  Okupili smo se na Svetoj misi u crkvi Sv. Križa na Sigetu  u 10:00 sati kako bi se duhovno pripremili na ovo dugo hodočašće.  Iako je sam put iznimno naporan jer se putuje autobusom 30 sati do Lourdesa, niti jednoga trenutka mi taj napor i umor nije mogao zamijeniti radost u srcu što hodočastim Majci Božjoj Lurdskoj.

Na putu u Lourdes, slavili smo Svetu misu u Avignonu, obišli smo i Carccassonne grad utvrdu i nastavili prema Lourdesu. Nakon dva dana putovanja, stigli smo u Lourdes i na prvu ostali očarani mjestom.

Iako mi je oduvijek bila želja posjetiti Lourdes i kao vjernik sam čeznula probati čudotvornu vodu, nisam očekivala da će mi se tako urezati u srce ovo hodočašće niti da će me u toj mjeri dotaknuti.

Posjetila sam odmah Spilju ukazanja i pomolila se za sve nakane koje sam nosila sa sobom na ovaj put. Posebnu nakanu i molitvu posvetila sam za sve nestale osobe, posebice nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata koje tražimo preduge 32 godine. Zamolila sam čudotvornu Gospu Lurdsku da blagoslovi njihove obitelji, podari im snage te da se što prije pronađu posmrtni ostaci svih nestalih osoba iz Domovinskog rata kako bi mnoge obitelji i moji prijatelji pronašli mir, a duše njihovih poginulih članova obitelji toliko potreban spokoj i počivanje u miru Božjem.

Slijedeći dan je krenuo Svetom misom pred Spiljom ukazanja, Križni put, paljenje Zavjetne svijeće sa našim nakanama, pokorničko bogoslužje u tijeku poslijepodneva, umivanje čudotvornom vodom (što je izniman osjećaj i iskreno mi je žao što nismo imali mogućnosti kupanja zbog korone..). Sa duhovne strane sam osjetila milost i blagoslov i napunila sam baterije više no što sam ikako mogla sanjati. No posebna je čast biti dio i 63. Međunarodnog vojnog hodočašća gdje u povorci  ponosno koračamo iza naših branitelja, vojnika, policajaca i vatrogasaca. Vojni orkestri sviraju na svakom ćošku, mladi kadeti iz svih zemalja ponosno marširaju mjestom, procesija sa svijećama u zajedništvu sa svim vojskama svijeta, uistinu posebno iskustvo.

Sve vojske svijeta su se došle pokloniti Majci Božjoj Lurdskoj i uz Njezinu pomoć i zaštitu očuvati mir u svijetu i širiti ljubav Božju. Puna dojmova i puna duha, pokušavam sabrati sve utiske sa ovog uistinu posebnog hodočašća, zatvoriti ih u kutijicu i spremiti u srce.

Zahvaljujem Majci Božjoj i dragom Bogu na milosti i prilici da sam bila dionik ovog hodočašća i znam da ću se sigurno jednom ponovo vratiti, jer mi je dio srca ostao zauvijek kod Nje u Lourdesu.“ – rekla je Alica Stančin, kćer poginulog hrvatskog branitelja po povratku sa vojnog hodočašća u Lourdesu.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano