Obilježena 28. obljetnica VRO Bljesak u Okučanima

Okučani i Hrvatska prisjetili su se 01. svibnja Vojno – redarstvene operacije “Bljesak” kojom je prije 28 godina oslobođena zapadna Slavonija. U manje od 32 sata oko 7 tisuća vojnika i policajaca oslobodilo je više od 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Intoniranjem hrvatske himne počelo je službeno obilježavanje 28. godišnjice operacije “Bljesak”. Uoči početka središnje svečanosti kod spomen obilježja ‘Kristalnih kocka vedrine’, pripadnici vojske podnijeli su prijavak predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Zoranu Milanoviću.

Kod spomen obilježja prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u Bljesku te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državni vrh te izaslanstvo općina, gradova i županija.

Na obilježavanju i polaganju vijenaca sudlelovali su i izaslanici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Podružnice Udruge za Brodsko – posavsku županiju, predsjednica Podružnice Klara Marinović Savić i član Željko Glavaš.

Član Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Podružnice Brodsko – posavske županije Krešimir Šimić pročitao je imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO Bljesak te su kadeti MORH – a i MUP – a položili ruže u spomen na poginule.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da se na današnji dan prisjećamo heroja Domovinskog rata. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je kako akcija “Bljesak” ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda.

Podsjetimo, hrvatske vojne i redarstvene snage 1. svibnja 1995. brzom su akcijom, u svega 32 sata oslobodile oko 500 kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija, uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i oslobodile zapadnu Slavoniju. Dobro planirana, odlično koordinirana akcija u koju je bilo uključeno oko 7200 visokomotiviranih i pripremljenih hrvatskih vojnika i policajaca odvijala se strelovitom brzinom: već prvog dana hrvatske snage našle su se nadomak Okučana, koje su oslobodile drugog dana Bljeska i time je neprijateljski otpor u južnom i središnjem dijelu svladan, oslobođen je Jasenovac, a ostaci neprijateljskih snaga zapadno od Lipika i Pakraca svladani su u nastavku akcije. U operaciji su prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako nije imao dovoljno godina da se sam priključi ovoj veličanstvenoj operaciji ali se dobro sjeća tog dana. Brodskoposavski župan Danijel Marušić svim hrvatskim braniteljima čestitao je 28. obljetnicu vojno – redarstvene operacije Bljesak.

U župnoj crkvi sv. Vida u Okučanima su misu zadušnicu za sve poginule i umrle hrvatske branitelje služili požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević i vojni ordinarij Jure Bogdan u koncelebraciji s okučanskim župnikom fra Ivom Brezovićem i svećenicima novogradiškog dekanata. U popodnevnim satima prikazane su pokazne vojne i policijske vježbe na pomoćnom nogometnom igralištu NK „Psunj – sokol” Okučani.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »