Završen projekt „Pobjedi traumu – psihološko osnaživanje branitelja i stradalnika Domovinskog rata“

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata završila je s provedbom projekta „Pobjedi traumu – psihološko osnaživanje branitelja i stradalnika Domovinskog rata“ u 2022. godini.

U sklopu projekta udruga je hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te članovima obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata omogućila psihološko savjetovanje i osnaživanje koje je vodila dugogodišnja stručna suradnica udruge, dipl. psiholog – psihoterapeut Emina Simunić.

Psihološko savjetovanje s psihologinjom bilo je individualnog karaktera kao i nekoliko grupnih radionica psihološkog osnaživanja i savjetovanja. Na individualnom savjetovanju korisnici su sudjelovali uživo ili online putem video poziva, dok su grupne radionice održane nekoliko puta i na različite teme.

Ovakav projekt pokazao se kao izrazito koristan upravo braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata obzirom da su to osobe koje se od početka Domovinskog rata suočavaju s različitim oblicima trauma, problema, stresa, a što je kod određenog dijela osoba prouzročilo razvitak PTSP-a i drugih problema. Na ovaj način korisnicima se pristupa individualno, dok na grupnim radionicama učimo bolje upoznati, shvatiti i prihvatiti druge osobe, pomoći jedni drugima i bolje komunicirati, a samim time i lakše podnositi vlastiti teret i brige. Osim različitih tema koje su polaznici grupnih radionica prolazili, na istima su radili te naučili nekoliko vježbi opuštanja, osluškivanja vlastitog tijela i disanja.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja te obuhvaća korisnike iz cijele Republike Hrvatske.

Osim projekta „Pobjedi traumu – psihološko osnaživanje branitelja i stradalnika Domovinskog rata“ udruga je program psihološkog savjetovanja i osnaživanja provodila i putem drugih aktivnosti te projekta financiranog sredstvima Grada Vukovara za korisnike koji stanuju na tom području.

Napomena: Zbog osjetljivosti projekta, obzirom da se radi o psihološkom savjetovanju, svi korisnici nisu fotografirani, dok je osobama koje su pristale na fotografiranje prikriven identitet.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »