Završen projekt „Djeca rata za bolje sutra“ – rehabilitacijsko-rekreativne aktivnosti i eko akcija

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata završila je s provedbom projekta „Djeca rata za bolje sutra“ financiranog sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja, dok je dio aktivnosti financiran i sredstvima Grada Vukovara i projekta „Djeca rata – nečujni krik“.

U sklopu projekta udruga je održala prvu Nacionalnu konferenciju „Djeca rata – nečujni krik“ tijekom mjeseca listopada 2022. godine u Tuheljskim Toplicama. Osim konferencije, jedna od aktivnosti projekta bile su rehabilitacijsko-rekreativne aktivnosti koje je udruga također provela u Tuheljskim Toplicama.

Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te članovi njihovih obitelji sudjelovali su na aktivnosti odlaska na rehabilitaciju u Tuheljske Toplice. U sklopu rehabilitacije korisnicima je omogućena medicinska i anti-stres masaža, korištenje saune, vježbanje u fitness dvorani, igranje društvenih igara, boravak u prirodi te plivanje.

Upravo to su aktivnosti koje imaju izrazito povoljan učinak na cjelokupno tijelo osobe, od relaksirajućeg učinka do vježbi i plivanja koje nam pomažu kod velikog broja zdravstvenih problema, a koje ova skupina korisnika ima. Osim fizičkog aspekta poboljšanja stanja korisnika, primjetan je i veliki psihološki učinak – svi korisnici su izrazili veliko zadovoljstvo i rekli da se osjećaju mnogo bolje nakon rehabilitacije i rekreacije, a što je posljedično utjecalo na poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata koji su bili korisnici projekta.

Udruga je u sklopu projekta provela i eko-akciju uređenja zapuštenog dvorišta Doma hrvatskih branitelja u Vukovaru, u kojem djeluju mnoge udruge proistekle iz Domovinskog rata pa tako i naša udruga. Zajedno s ostalim braniteljskim i stradalničkim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te drugim organizacijama tijekom nekoliko dana provođenja akcije kompletno smo uredili i očistili dvorište Doma hrvatskih branitelja te time omogućili i korisnicima ugodniji boravak i ljepši okoliš za sve građane.

Na projektu je sudjelovalo 54 korisnika te su svi izrazili veliko zadovoljstvo kao i nadu da će udruga nastaviti s provedbom ovakvih i sličnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te psihološko i socijalno osnaživanje kao i poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano